Магнолия

Магнолия


Магнолия
Магнолията очарова с огромните си цветове

Магнолията е е дно от най-крaсивите дървета и е символ на дълголетието. В края на март и началото на април тя е безспорната кралица в парковете и провлича със своята красота погледите ни.

Тя има много древен произход. У нас е пренесена от Америка и Азия. Азиатските пришълци са повече листопадни дървета и храсти и цъфтят напролет, преди разлистването, докато американските са повече вечнозелени и цъфтят през лятото.

mang-2

Тя има много древен произход. У нас е пренесена от Америка и Азия. Азиатските пришълци са повече листопадни дървета и храсти и цъфтят напролет, преди разлистването, докато американските са повече вечнозелени и цъфтят през лятото.

mang-1

У нас се отглеждат и култивират повече пролетните. Магнолията рано напролет показва най-напред красивите си ухаещи цветове, а после се разлиства. Този благороден жест (да не засенчва пъстрата палитра на по-ниско цъфтящите от нея с листата си) тя допълва пролетната хармония отвисоко, защото цветовете й стърчат по върховете на скъсените клонки и изглеждат като копринено гланцирани чашки в снежнобяло, розово до рубин и наситено червено. Студоустойчивите сортове магнолия понасят ниските температури.

 

Една японска легенда за магнолията разказана от Asya in Japan

МАГНОЛИЯ - съществува една древна японска легенда, свързана с произхода на магнолията, за девойката Кейко. Тя била много бедна и работила неуморно, правейки хартиени цветя. Те били много евтини и тя едва успявала да се прехранва. Веднъж в стаята й влетял един стар и мъдър папагал. Той се смилил над девойката и й разкрил тайната как да съживява хартиените цветя. За да стане това било достатъчно да ги поръси с капка кръв, но папагалът помолил момичето никога да не дава последната си капка кръв. И така Кейко започнала да прави прекрасни живи цветя, които били доста скъпи и тя вече имала пари. Веднъж след като си купила красиво кимоно, тя отишла на бал. Там се влюбила в един беден студент Аратуми, който обаче бил алчен и егоист. Той карал Кейко да работи все повече и повече- искал да живее в разкошен дворец, сред красиви вещи. Настъпил момент, когато заради парите Кейко трябвало да даде и последната си капка кръв и да умре. Цветето, което Кейко съживила с последната си капка кръв било наречено Магнолия.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.