Джинджифилов чай

Джинджифилов чай
Джинджифилов чай

една от тайните на аюрведа

Чаят от джинджифил е напитка, която присъства в източната кухня и е любима напитка на всички, които се занимават с йога или следват съветите на аюрведа. Може да се използва и за отслабване, но в сезона на есенните настинки е нещо, което може да ни помогне да останем здрави.

Според аюрведа джинджифилът принадлежи към горещите продукти, които, стимулират кръвообращението и ускоряват на метаболизма на организма. Помага и за запазване на свежия и младежки вид на кожата.

Корен от джинджиил може да се купи в по-големите магазини и да се съхранява в хладилник повече от месец. Коренът може да се нареже на тънки ивички с остър нож, може и да се настърже. За 24 часа може да се приеме корен с големината на малка слива и 2 литра вода.

Много добре се съчетава със зелен чай, лимон и други билки като маточина, мента или да добавите 1-2 карамфилчета или сушени боровинки. Хубаво е да се приема през деня след извършване на активно движение, след занимания с йога, но не и вечер, защото действа ободряващо.

Основната рецепта е да се сложи да заври 2 литра вода и добавете около 1 с.л. нарязан на ситно джинджифил. Когато заври отсранете от огъня и съхранявайте в термос. Можете да го носите през целия ден с вас. Ако искате да отслабнете пийте от този чай 30 мин преди ядене.

Хубав чай се получава, ако залеете 1 с.л. нарязан на ситно джинджифил с 2 литра вода и го оставите така за една нощ. На сутринта го сложете да заври и оставете да ври около 15 мин. Оставете чая да се охлади и добавете прясно изцеден лимонов сок и мед на вкус.

Ако стe настинали и искате да се преборите с кашлицата има един много бърз вариант - смесете 1 с.л. мед с 1/2 ч.л. джинджифил на прах и добавете малко нарязана на ситно лимонова кора. Изяжте го на малки хапки. Определено ще се почуствате по-добре.

Dessi Slava: Настъргва се малко джинджифил и се залива с вряла вода, добавя се прясно изцеден лимонов сок.(поне така го правя аз)Освежава и действа супер тонизиращо.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.