Лале

Лале

Лале


царицата на пролетта


la-1



Красотата на лалетата символизира идеалната любов.
Ако мъж подари лалета, това говори за сериозни намерения. Различните цветове на лалетата „казват“ различни неща: червените са романтични, а жълтите са топли и светли като слънцето, което символизира приятелството.


Цветята си имат календар и за мое учудване лалето няма месец в своя чест. Та реших да му посветя ниаколко думи. То е третото по популярност цвете в света след розата и хризантемата. В Европа започва да се отглежда в средата на 16 век, като е донесено от Централна и Западна Азия. През 1570 г. лалето се появява в Холандия и оттогава това прекрасно цвете става символ на страната. Холанците дори са яли луковиците на лалето, когато не са имали нищо друго. Манията по лалето започва от Франция и обхваща и други европейски страни и  е в разгара си между 1634-1637 г. когато масово хората стават градинари и започват да отглеждат лалета.

la-2

През седемнайсти век в някои европейски страни лудоста по лалетата е била безмерна. Луковиците на лалето са имали валутна стойност. Интересна е историята на един холандец, който платил 36 чувала пшеница, 72 такива с ориз, 4 вола, 12 овце, 8 свине, 2 бъчви с вино и 4 с бира, 2 т. масло, 1000 паундове сирене, легло, дрехи, сребърна чаша за една луковичка на лале.

la-3

la-4

1 Коментара

Maria Vladova Kostadinova Отговори

Обичам лалета!

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.