Момина сълза

Момина сълза
Трудно може да се намери цвете по-нежно, по-хубаво и ароматно. Като символ на момиската невинност то е част от булченските букети.

DSCN0619много, многоо момина сълза - цветята на една възрастна жена



Според християнските поверия момината сълза се е появила, след като Дева Мария видяла Исус Христос разпънат на кръста.

Момината сълза принадлежи на месец Май според втората част на своето Латинско име.  Прекрасното цвете има много имена: стълба към рая, сълзите на Дева Мария и други. Според християнската легенда сълзите на Богородица се превърнали в нежните, бели и ефирни цветчета когато тя отишла на кръста и те започнали да се ронят от нейните очи.

На родените през месец май Цветето е момина сълза. Това нежно цвете е символ на чистота и невинност. Древните са смятали, че момините сълзи са омагьосаното съкровище на елфите.

Момината сълза е била любимо цвете на кралица Виктория и е национално цвете на Финландия. Тя е символ на смирението в религиозното изкуство.

За мен тя е символ на перфектност.

momina sylza - dyzhdмомина сълза в дъжда


momina sylza belgia


Една история разказана от Дени Семионова за момината сълза, 1 май  в Белгия: Тук днес царува момината сълза - подарява се на 1 май, за да доведе пролетта и да "върне щастието". Малко история - прз 16 век френският крал Шарл 9 (син на Катерина Медичи) получил букет момини сълзи и решил да подарява всяка година момини сълзи на дамите в кралския двор. Като казвал "И да бъде всяка година". Така и до днес.














Описание:Името произлиза от convalis - долина и rica - манто, заради многобройните растения, които покриват полусенчестите, влажни долини на Азия, Европа и Средиземноморието.
Момината сълза е едно от любимите пролетни цветя, заради изящния аромат на нежните, бели звънчета, наредени по цветоносното стъбло, високо 12-20 см. Тя е многогодишно и зимоустойчиво растение. Всяка есен листата й изсъхват и напролет се появяват два светлозелени листа, навити на руло, които после се разгъват и стават продълговати и широки. Цъфти през април - май.
Грижи:Обича леки сенки, достатъчно влага, глинесто-песъчлива, добре отцеждаща се и достатъчно хранителна почва, която бързо се затопля напролет. Почвата трябва да бъде с неутрална или слабо кисела реакция (рН 5-6,5) и добре наторена с угнил тор. Понася и пълна сянка. На едно място расте до 10 години, като на 1 квадратен метър се разполагат до 56 растения. Използва се за озеленяване и зацветяване на сенчести места и за отрязан цвят през пролетта.


Момината сълза се използва и в медицината. Има антиспазматично, слабително и успокоително действие. Най-често се използва под формата на чай или екстракт.
- Мехлем, който е направен от екстракт от момина сълза, се използва за лечение на изгаряния и други рани.
- От цветовете се прави специален тоник, който избелва кожата.
- Легендите разказват, че ако човек сложи масло от момина сълза на челото си, това ще му даде здрав разум. Маслото на това цвете помага за облекчаване на психичните проблеми.
- Етеричното масло от момината сълза се използва в аромотерапията за лечение на главоболие, депресия и меланхолия.
- „Сълзите на Дева Мария“ забавят сърдечния ритъм и нормализират кръвообращението.
- Трябва да внимавате, защото това растение може да бъде отровно, ако не го използвате правилно.

8 Коментара

MT Отговори

На русском этот нежный цветок зовется - ландыш, и он один из моих любимых весенних цветов!

Yanica Lazarova Отговори

lubimoto mi cvete :)).

Şirin Deniz Отговори

HARİKKAAAAA:))

Ahmet Say

selam

Vili Ivanova Отговори

tova e lubimoto mi cvete.

Valentina Atanasova Отговори

obojavam tova cvete....

Michel Sussi Отговори

Любимо цвете, ухаещо и нежно! / невинност / <3.

Ginka Ivanova Отговори

Nai- krasivoto, nai -neznoto,nai- aromatnoto ¡¡

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.