Момина сълза

May 14th, 201011:13 am @

17


Момина сълза

Момина сълза

е цветето на месец май

Трудно може да се намери цвете по-нежно, по-хубаво и ароматно. Като символ на момиската невинност то е част от булченските букети.

DSCN0619много, многоо момина сълза – цветята на една възрастна жена

Момината сълза принадлежи на месец Май според втората част на своето Латинско име.  Прекрасното цвете има много имена: стълба към рая, сълзите на Дева Мария и други. Според християнската легенда сълзите на Богородица се превърнали в нежните, бели и ефирни цветчета когато тя отишла на кръста и те започнали да се ронят от нейните очи.

На родените през месец май Цветето е момина сълза. Това нежно цвете е символ на чистота и невинност. Древните са смятали, че момините сълзи са омагьосаното съкровище на елфите.

Момината сълза е била любимо цвете на кралица Виктория и е национално цвете на Финландия. Тя е символ на смирението в религиозното изкуство.

За мен тя е символ на перфектност.

momina sylza - dyzhdмомина сълза в дъжда

momina sylza belgia

Една история разказана от Дени Семионова за момината сълза, 1 май  в Белгия: Тук днес царува момината сълза – подарява се на 1 май, за да доведе пролетта и да “върне щастието”. Малко история – прз 16 век френският крал Шарл 9 (син на Катерина Медичи) получил букет момини сълзи и решил да подарява всяка година момини сълзи на дамите в кралския двор. Като казвал “И да бъде всяка година”. Така и до днес.

Описание: Името произлиза от convalis – долина и rica – манто, заради многобройните растения, които покриват полусенчестите, влажни долини на Азия, Европа и Средиземноморието.
Момината сълза е едно от любимите пролетни цветя, заради изящния аромат на нежните, бели звънчета, наредени по цветоносното стъбло, високо 12-20 см. Тя е многогодишно и зимоустойчиво растение. Всяка есен листата й изсъхват и напролет се появяват два светлозелени листа, навити на руло, които после се разгъват и стават продълговати и широки. Цъфти през април – май.
Грижи: Обича леки сенки, достатъчно влага, глинесто-песъчлива, добре отцеждаща се и достатъчно хранителна почва, която бързо се затопля напролет. Почвата трябва да бъде с неутрална или слабо кисела реакция (рН 5-6,5) и добре наторена с угнил тор. Понася и пълна сянка. На едно място расте до 10 години, като на 1 квадратен метър се разполагат до 56 растения. Използва се за озеленяване и зацветяване на сенчести места и за отрязан цвят през пролетта.

Тагове: