Макове

May 17th, 201010:31 am @

0


Макове

Маковете са цвете нарицателно, символ и са много красиви

Видях стотици вълшебни цветя.
А нощем все сънувах – родни поля.
С крехки червени цветя.
Ах, вие алени макове,
Чудни малки цветя…!

DSCN057810.05.2010 мак преди да цъфне, в очакване на още малко слънце за да се разтворят

Мак е род едногодишни, двугодишни и многогодишни растения от семейство Макови (Papaveraceae).  Има около 100 вида, разпространени предимно в Северното полукълбо, ато най-известни са обикновения полски мак и сънотворния мак, от който се получава опиум (Афганистан с това е известен). Всички макове са отровни в различна степен. Съдържат бял млечен сок, богат на алколоиди.

Цветовете най-често са оцветени в различния нюанси на червения цвят, като преобладава аленочервеният, могат да се видят бели или розови макове.

В България се срещат 8 вида макове. най-разпространеният е полският мак, който макар и толкова красив като цвете се оказва опасен за домашните животни.

Макът е и полезен. Маковото семе е една от подправките при приготвянето на вкусни пити и кифли, поръсени с маково семе и сусам те стават много по-красиви и вкусни. Също така може да се проготвя плънка от маково семе. Снимките са на макове, които отглеждам в градината заради маковото семе. Ще има снимки и на полски макове.

DSCN0590

маковете на другия ден, 11.05.2010, в дъжда вече са цъфнали и са толкова нежни, че са наведени под тежестта на летния дъжд

DSCN0592

Рецепта за плънка от маково семе

150 гр маково семе
1/2 ч.ч. захар
50 мл прясно мляко
1 ванилия
1 с.л. олио
1 белтък

* Маковото семе се смила с блендер
* В купа се слега смляното маково семе и се размесва с ванилията и олиото и се залива с врящото мляко.
* Захарта и белтъка се разбиват на пяна и се смесват с набъбналата макова смес.