Световен ден без тютюнопушене

Световен ден без тютюнопушене
31 май Световен ден без тютюнопушене

Отбелязва се по инициатива на Световната здравна организация, одобрена на 42-рата и сесия, с Резолюция 42.19 от 17 май 1989 г.

Ако сте пушач, откажете се от цигарите поне за един ден! Това е възможност


* Да живеете едно денонощие без отровен цигарен дим;

* Да проверите своята воля с лошия навик;

* Да направите опит да откажете цигарите;

* Да помогнете на ваш приетел  да не пуши през този ден;

* Да не давате пари за нещо, което изгаря между пръстите ви.

No-Smoking-sign-tent

Когато фактите говорят и боговете мълчат.



Тютюнът е един от основните и рискови фактори за много заболявания - мозъчен инсулт, заболявания на дихателната система, рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, канцерогенни локализации касаещи всички органи и системи.

На риск са подложени и пасивните пущачи, всички хора около, които се пуши. Проучвания на СЗО са установили, че при непушачите, които живеят с пушач, рискът от рак на белия дроб е 20-30% по-голям.

Цигареният дим е коктейл от отрови, съдържащ над 4000 химични вещества. Три от тях - никотин, въглероден окис, кадмий, значително забавят растежа на развиващото се бебе. Никотинът стеснява кръвоносните съдове и намалява броя, което води до по-малък приток на кислород и хранителни вещества към плода. Въглеродния окис се свързва по-лесно с хемоглобина в кръвта на майката и плода, отколкото с кислорода. Кадмият блокира действието на важния елемент на растежа - цинк, което води до забавяне развитието на плода и раждане на бебе с тегло под нормата. Тютюнопушенето се свързва с повишен риск от кървене по време на бременността, аборт, преждевременно раждане и Синдром на внезапна смърт на новороденото.

Кърмачките, които пушат, отделят около 30 % по-малко мляко от непушещите майки. След раждането тези деца боледуват по-често от инфекции на дихателните пътища, астма, отити. Никотинът преминава в майчиното мляко и количеството му там пропорционално на броя на изпушените цигари, може да възбуди бебето, да предизвика колики, проблеми със съня, интензивен плач.

В училищна възраст децата на майките пушачки са по-нервни, по-трудно се концентрират в час и по-трудно усвояват материала, в сравнение с връстниците си. Здравето на бременна жена подложена на пасивно тютюнопушене в дома или на обществени места също се уврежда.

Последствията, до които води тютюнопушенето при млади мъже и жени, бъдещи родители са много сериозни. Употребата на цигари може да увреди възпроизводителните функции. Жените, които изпушват повече от 10 цигари дневно имат три пъти по-малка вероятност да забременеят в сравнение с непушачи. Голям е риска от развитието на ектопична бременност - състояние застрашаващо живота на плода. Мъжете пушачи произвеждат около 24% по-малко количество семенна течност.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.