Черешова задушница

Черешова задушница
"Милост за даване да имаш към всеки живеещ,

но и умрелия не лишавай от милост"

Библията

Черешова задушница, се отбелязва в събота преди Петдесетница. Свързана е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. След Възнесението на Господ в хода на царството небесно в невидимия свят, Рая е отворен. За това в този ден  се молим през него да влязат починалите с вяра. На Задушница камбаната бие траурно, с отмерен удар, за да напомни за грижата за мъртвите. Службата е заупокойна, след която се прави обща панихида.


На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.


Организиарат се трапези, на които се слага жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.


На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, които са дали името на тази панихида.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.