Еделвайс

June 1st, 20108:33 am @

0


Еделвайс

Еделвайс, Leontopodium

е най-известното европейско планинско цвете. Името му идва от немски Edel – благороден, Weiss – бял , a научното му наименование  Leontopodium – “Лъвска лапа” произлиза от две гръцки думи леон-лъв и подион -стъпка. То е симбол на смелостта, куража и благородната чистота.Еделвайсът  е род многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни, които включват над 30 вида защитени високопланински растения,които се среащат в Европа и Азия. Листата на еделвайса са покрити с бяли влакънца сякаш са покрити с вълна. Планинският еделвайс може да порасне до 20 см., а култивирания до 40 см. Това снежнобяло цветенце предпочита варовикови скалисти места на височина 2000-2900м. В България расте само един вид еделвайс в Пирин, Мальовица на Рила и Стара планина.

Еделвайсът е символ на Българския Туристически съюз (БТС).

edelvais-1

Легендата за еделвайс

Живяли някога сестра и брат, Едел и Вайс. Един ден, докато си лежали на някаква поляна, Вайс видял един непознат бял цвят високо на скалите.
Едел, Едел! Гледай, мила! Виждаш ли онзи цвят?
Като го видяла, Едел предложила да се покатерят догоре и да го откъснат като подарък за техните родители. Закатерили скалата, с пот се облели техните чела и колкото по-нагоре отивали, толкова по-трудно ставало. Едва успял Вайс да откъсне непознатото цвете, когато усетил, че камъка се изплъзва под пръстите му. Извикал на сестра си, че пада, тя му подала ръка в желанието си да го спаси и двамата полетели в пропастта. На следващата година на мястото, където двамата паднали, поникнало цвете, което в памет на децата кръстили ЕДЕЛВАЙС.

Край тебе-виснали скали

над урви, сипеи, раздоли,

над тебе-влюбни орли,

гнездящи в тая вис отколе.

А долу-папрати и мъх,

треви и лишеи оскъдни…

Без тебе пуст е всеки връх

зад хоризонтите отвъдни.

без теб е тъжна тая висина,

като небе без чучулиги,

цъфти, цъфти след жега и слана

и крехки кълнове издигай!

Какво са тия канари

без твойте флагчета лирично бели,

без тая нежност, дето ни зари

от процепите посивели?

Цъфти, самотен едлвайс!

Цъфти, и не прецъфтявай!

В гръдта ни, в снежния безкрай,

ти правото на нежност отстоявай!Анета Иванова-Sun

——–

на заглавната снимка – култувиран еделвайс в градина в Швейцария