Фуксия, Обичка( Fuchsia)

Фуксия, Обичка( Fuchsia)



Семейство Върболикови (Onagraceae)

Произход: Изходни форми - Карибски басейн, Мексико, Централна и Южна Америка, Таити, Нова Зеландия.

Фуксия или цветето с пурпурната поличка. В сряда валеше и беше сиво и някак схлупено. Чувствах че имам нужда от цвят, от много цвят за да преборя тегавостта на времето навън. В един момент ми хрумна идеята да отида с дъщеря ми в близкия градински център и да се порадвам на естествените багри на стотиците растения там. Като влязохме дъщеря ми реши, че трябва да си отиде в къщи с цвете. Дадох и право на избор. Тя започна да обикаля сергиите и изведнъж взе в ръчичките си саксия с ярко цветна фуксия и ми каза уверено"Това е!"  Та сега фуксията е част от нашата малка градинка и ни радва много, най-вече най-младия член на семейството.

За първи път фуксията се споменава през 1703 година от католическия мисионер в Caнто Доминго Чарлз Плумиер, който нарича растението на името на немския ботаник Леонарт Фукс(1501-1566). Фуксията е от pода цъфтящи растения(Onagraceae), които повечето са храсти. Има около 100-110 вида фуксия. Родното място на повечето от тях е Южна Америка, а на няколко Нова Зенландия и Таити. Фуксиите обичат тропически и субтропически климат. Повечето от фуксиите са храсти и достигат от 0.2-4м.  височина. В Нова Зеландия има вид фуксия (Kutukutuku, Fuchsia exsorticata)която е дърво и достига 12-15 м. Цветовете на фуксията са много ярки,декоративни и атрактивни, като тоновете варират от бяло до тъмно червено, лилаво до синьо и оранжево. Тези висящи обички  привличат мъничките колибри, които опрашват цветовете на фуксията. Te са символ на доверието и любовта.

Son-6-03-1

Фуксия или цветето с пурпурната поличка има още имена-обички,чарчаруш.Каквото и да има наименование, нейните жизнерадостни багри ни зареждат с много позитивна енергия.

Son-6-03-2

4 Коментара

Nina Tchakova Отговори

prekrasno zvete

Мери Мишкетева Отговори

Много го харесвам това цвете.

Kalinka Hristova Отговори

Природата е щедра- дарява ни с невероятно красиви цветя!

мария деверлиева

ВАЖНО Е ДА ВИЖДАМЕ И ОЦЕНЯМЕ КРАСОТАТА!!!!!!

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.