Лавандула - цвете и билка


Моето детство, къщата на баба и стария гардероб със сладък лавандулов аромат. Този незабравим и прекрасен мирис винаги остана през годините с мен и дори сега когато затворя очи го усещам. Елегантният дъх на лавандула е необикновен защото едновремено те освежава и те понася назад в времето сякаш се докосваш до вечността.

Използването на лавандула датира на повече от 2500 години. Египтяните, финикийците и жителите на Арабския полуоствов са употребявали лавандулата като парфюм, както и при мумуфицирането като са обвивали телата на мъртвите в натопени с лавандула плащаници. В древна Гърция лавандулата се наричала"nardus," "nard," or "spikenard" на името на сирийския град Наарда. Древните гърци прилагали тази омайна билка като лек за всичко от безсъние, болки в гърба и дори при психични разтройства.

В Римската империя лавандулата е имала установен статут на отличен артукул. Римляните са купували цветчетата на прекрасното растение по 100 динара за паунд, което е било равностойно на едномесечната заплата на земеделски работник и са се използвали за ароматизиране на водата в римските бани. Интересно, че имено баните са причина за сегашното име на това цвете. Лавандула идва от латинската дума lavare, което означава мия. Жителите на Римската империя са използвали също така лавандулата като парфюм, средство против насекоми и ароматизатор.
Прекрасен синьо-лилав цвят, свеж, сладък аромат, който опианява и успокоява както тялото така и духа. Да се отпуснем с чай от лавандула или топла вана и пламтяща свещ с елегантен лавандулов аромат. Чудесно средство за релаксация на умореното ни в края на работния ден тяло и презареждане с нова енергия.