Продължителното седене е вредно

Продължителното седене е вредно
Когато мислим за професии които имат някакъв риск за нашето здраве, най-често на ум ни идват такива свързани с тежък и опасен физически труд. Новите изследвания проведени от шведски учени и публикувани в British Journal of Sports Medicine показват, че чиновниците и хората, които обичат дълго време да седят на едно място и да гледат телевизия например са изложени на опастност от затлъстяване, което е един от рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, развитие на метаболичен синдром, който е предшественик на диабета, както и  нараства риска от възникване на някои видове онкологични заболявания. При продължително седене от 2 до 7 часа кръвната захар се повишава, нивото на "добрия" холестерол се понижава и се появяват фактори, способстващи за възникването на остеопороза.

Заседналият начин на живот води до мускулна неактивност, която влошава здравето и редовното спортуване не е достатъчно за да се подобри, нещо,  което не бе известно до сега. Към редовните упражнения трябва да прибавим движения и разходки по време на работа. Много е важно да има 5 мин. разходка на всеки 45 мин. като ходене до принтера, кафе машината, размяна на няколко приказки с колеги, използване на стълбите вместо асансьора.

sednal


ergonomic-chair


Здравето е най-ценното което имаме , затова трябва да полагаме редовно грижа за него. Измислете си свой план как да се борите с продължителното заседяване според вашите темперамен, разбирания и работа.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.