Горещници

July 18th, 201011:24 am @

1


Горещници

Горещници – 15, 16, 17 юли – най-горещите дни от годината, когато не се върши никаква работа, полска или домашна, защото огън ще изгори къщата или имота.

Трите дни отбелязват най-високата температура и затова се наричат Горещници. Те са едни от най-тачените сред българските празници за предпазване от огън. Известни още и под името Блъсъци, Чурици, Германовци, Чурулига, Пърлига, Марина Огнена, Опалена Мария

Средата на юли не случайно народът нарича така – жегата, рекордно високите темепратури, суша – това е времето след 15 юли.  Максималните температури могат да достигнат до 37-38 градуса – особенно в крайните югозападни райони. В София – „само” 33-34 градуса, и то на сянка.

Високите темепратури и слънцето навън са сериозна опасност за здравето, затова в такива горещи дни е по-добре да се стои у дома – в обедните и следобедните часове.  Климатикът може да поддържа атмосферата в офиса, но когато излезем навън разликата е още по-осезаема. Ако сте навън и може да изберете естествена сянка и прохлада е добър избор.

Лекарите препоръчват да се пият повече течности – за предпочитане вода, за да не се дехидратира организмът. Може да изберете и студен чай, билков или от каркаде, айрян или таратор. Не се препоръчват газирани напитки.

По отношение на храненето – добре е да се избягват тежките и мазни храни. Не бива да се прекалява и с физическото натоварване.

Друг съвет за справяне с горещините е носенето на леки дрехи от естествени материали и светли цветове и задължително шапка.

Възрастните хора, малките деца и сърдечно болните трябва да избягват излизането навън, когато слънцето е най-силно. Ако все пак няма как да си останете у дома или в офиса през деня, не забравяйте и защитните кремове с UV-фактор,.

 

***

Доц. В. Тончева от Етнографския институт с музей към БАН припомня какво не трябва да се прави според народното вярване:

Тези дни са дните за предпазване от огъня. Дните за вярата в това, че огънят е опустошителна сила. В тези дни наистина има много летни бури с гръмотевици, със Свети Илия със Света Марина Огнена. В първия ден, петнайсети, във всички къщи се гасял огън и чак на седемнайсети, на третия ден от Горещниците, отново се е правел един нов, жив огън, от който всички хора в селото са си взимали и са си отнасяли в къщите.

Горещниците се празнуват най-вече от ковачи, хлебари, калайджии и всички, които работят с огън.

Глобалната температура на Земята расте

Рекордно висока температура за последните 130 години е отчетена през първото полугодие на тази година. От Центъра за климатични промени на САЩ съобщиха, че средната глобална температура на Земята в периода януари-юни 2010 година е била 57,5 градуса по Фаренхайт (14,17 градуса по Целзий), което надвишава досегашния рекорд от 1998 година с 1,22 градуса по Фаренхайт.

Рекордните горещини вече взеха жертви в Европа. Жегата причинила смъртта на няколко души в Италия. В Чехия температурите достигнаха рекордни стойности за цялата 300-годишна история на метеорологични измервания. Лекари предупреждават за опасност за хората със сърдечни заболявания. Аномална горещина е обхванала и територията на Русия, като температурите в европейската й територия надвишават типичните за сезона с около 9 градуса.