Шампанско

Шампанско
История на шампанското

На 4 август 1668 г отец Пиер Периньон, останал в историята като дом Периньон (от лат. domus — «господин», обръщение към духовните лица във Франция) иконом в абатсво Отвилер, разположено в самия център на Шампан, отговарял за избата на абатството и експериментирал с производството на различни видове вина, та на този ден прозинесъл следните думи:

Елате бързо! Аз пия звезди!

и поднесъл за първи път на своите братя една чудесна напитка с балончета, които с тихо шептене се надигали от дъното на чашата и искрящата пяна искряла, като жива. И точно това пенливо вино поставя началото на шампаснкто такова, каквто го познаваме днес и е елемент на всеки празник - рожден ден, посрещане на Нова Година, сватба.

dom_perignon
Шампанското има рожден ден на 4 август 1668 г до днес са 342 години традиция

Дон Периньон не само прави първото шампанско, но и пръв започва да използва коркови тапи (от корков дъб), която се използва и до днес.

За първи път технология за производство на шампанско е публикувана през 1718 г от абат Федино от Реймската катедрала (Реймс е град в Шампан където са били короновани френските крале, а самата катедрала е впечатляваща и с размерите си и с витражите)

През 1728 г. започва търговията с шампанско, а година по-късно е основана първата фирма за прозиводство на шампанско "Рюинар"

В края на 19 век шампанското става популярно в цял свят и започва да се произвежда в много страни. В България също се произвежда шампанизаирано вино.
Но винопроизводителите от Шампан се борят за своите права  и след края на Първата световна война Франция приема закон според който шампанско може да се нарича само пенливо вино, ако е произведено областта Шампан при спазване на определени правила

Dom_Perignon_Gift

За това как се поднася шампанско и още за историята и видове пенливо вино можете да прпчетете тук

#

Oksana Borisova ‎4estit rojden den:))

#

Ani Petrova Georgieva Толкова да го обичам, винаги ми носи някак празнично настроение :) Честит рожден ден, поне още толкова години.

#

Anton Hristov "При победа го заслужаваш, а при загуба имаш нужда от него” - за съжаление никога няма да разберем кой точно е казал тези думи, но сме сигурни, че става дума за шампанското.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.