Петък 13

August 13th, 20104:41 pm @

2


Петък 13

Денят е такъв, какъвто го направим ние,
не е важна датата от календара, а какво се случва

13 friday-3

Петък 13-и, наричан още “черен петък”, от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първичен страх. Има няколко предположения защо хората се страхуват от съчетанието на датата 13 и деня петък. Например, на тайната вечеря присъстват 13 души. Предателят на Иисус Юда идва последен, тринайсети.

13 friday-2

На 13 октомври 1307 г., петък, когато, по нареждане на френския крал Филип IV Хубави и папа Климент V, биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно.

На 13 февруари 2009 г. в САЩ фалираха поредните четири банки, с което общият брой на обявилите банкрут от началото на годината финансови институции отвъд океана достигна 13.

Изчислено е, че когато петък се пада на 13-та дата, само в Съединените щаги бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора не отиват на работа от фатализъм. Страхът от съвпадението води и до това повечето от високите сгради да нямат обозначен 13-ти етаж, много хотели да са без 13-та стая. Във “Формула 1” няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13.

13 friday-1

– Gerito Gabrovska Така е, като се замисля…случвали са ми се все хубави неща на петък 13ти! (и по-добре)…

– Велина Георгиева ако не знаете, че е петък, 13-ти дори няма да обръщате внимание на такива събития…и да търсите символика в това. така, че – успешен ден на всички!!! ден като ден!!! горещ…:((

– Mariana Duhteva Страхът от петък 13-о число се нарича параскевидекатриафобия. Идва от трите гръцки думи параскеви (петък), декатреис (13) и фобия (страх). Родени на 13-и в петък са бившият кубински лидер Фидел Кастро, известният американски обирджия на банки… и на влакове Бъч Касиди, бившият министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър. Известно е, че в Средновековието петък 13-и е бил смятан за нещастен ден. В наши дни на това се гледа като на предразсъдък.

– Гергана Марева Аз сутринта се спънах на едно желязо в коридора(сега правим ремонт),но тъй като всеки ден,откак е започнал ремонтът,забравям,че е там и се спъвам в него,значи не е от 13-ката:)) Хубав ден на всички и си мислете за хубави неща!

– Reneta Stefanova Мислете позитивно и нищо лошо няма да ви се случва.

– Katerina Georgieva В крайна сметка това е само едно число! Някой, някъде, някога му е отредил да е почти ……. магично и от тогава, та до ден днешен ние продължаваме да вярваме. Просто невероятно.