Сутиен

Сутиен
Сутиенът е задължителен елемент от гардероба на всяка жена, но той си има рожден ден и той е на 3 септември 1914 г. Първият патент за избретяването на сутиена под името Caresse Crosby е издаден на тази дата на Мери Фелсп Якоб. Тя се отказва от корсета и започва да използва конструкция от две парчета плат и ленти. По това време, преди Първата Световна война всички жени носят корсет и изобретението не се радва на внимание.

bra-1

Но предприемчивият й съпруг, който работел във фирма за корсети предложил изобретението на съпругата си и то било оценено. Мери получила сумата от 1 500 долара, които тогава са представлявали сериозна сума, за 260 долара тогава е можело да се купи цяла кола.

През 1917 г. армейското командване на САЩ се обърнало към американските жени с молба да се откажат от корсетите, които съдържали много метални елементи. Това помогнало да се спести толкова метал колкото бил необходим за постояване на два военни кораба.

През 1920 г сутиенът бил наричан мек корсет или бюстодържач. Бил изработван от тъкани за корсети - атлас, мадополама.

Праз 1930 г Ида Розентал основава в САЩ компания в която за първи път започва да се произвеждат сутиени с различни размери на чашката и еластични лементи.

През 1932 г формата на сутиена се променя, като акцента пада върху размера на чашката.
През 1935 г. прявят сутиен, който има и подплънки, които се поставят вътре в сутиена и по този начин се предава пищност на женския бюст. По това време се въвежда и номерацията на размерите от A до D.

След изобретяването на найлона през 1938 г.  започват да произвеждат сутиени, както от ествествени материали, така и от синтетични.

bra-2

Днес сутиенът е важна, незаменима част от дамския гардероб. Днес се произвеждат от най-съвременни материали, по последни технологии и постоянно се подобрява.

Модни тенденции при сутиена

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.