Ден на програмиста

September 13th, 20101:12 pm @

0


Ден на програмиста

Ден на програмиста

Световният ден на програмиста се отбелязва на 256-я ден на годината – 13 септември, а ако е високосна на 12 септември. Числото 256 (256 = 28)) е избрано защото това е броят дни от началото на годината, който може да се кодира с помощта на един байт (8 бита)

Уточнение: В рамките на един байт, осем бита, най-голямото десетично число, което може да се запише в двоичен формат, е

255 = 1×27 + 1×26 + 1×25 + 1×24 + 1×23 + 1×22 + 1×21 + 1×20 =

= 128 + 64 + 32 + 16 + 8 + 4 + 2 + 1 = 28 – 1.

Най-вероятно изборът на 256-я ден от годината е съобразен с номерирането на елементите на масивите в езика “С” и разширенията му, което започва от нула. Следователно, в рамките на един байт ще се номерират 256 елемента – от 0 до 255.

Също така това е и максималната степен на числото 2, което е по-малко от броя на дните в една година – 365.

Програмирането и програмистите не трябва да се аоциират само с човек зад компютър. В наше време всеки ползва компютър, но това не го прави програмист. от друга страна почти всяко електронно устройство от дистанционното управление до сложните работни установки с програмно управление са създадени от програмисти.

Ние постоянно се срещаме и използваме нещата, които са създадени от програмисти от резервацията на полета до комуникацията в социалните мрежи. Дали гледаме телевизор, слушаме музика, разговаряме по телефона, четем онлайн – ние позлваме продукт създаден от програмисти.

Да оценим значението на работата на програмистите в нашето ежедневие е много трудно – това е да си проверими здравната осигуровка и да научим толкова неща до най-простите неща до обработката на данните за прогнозата на времето. Това е най-динамичната промяна в човешката история и символ на авангарда на съвременното общество.

dev-1

В Русия денят е официален професионален празник – на 11.09.2009 Медведев подписва указ

В България 4 октомври е избран за професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика и програмистите. Решението е  вземато през 2007 г . Това е рождената дата на Джон Атанасов за празник на българските програмисти. “Бащата на компютъра” е роден на 4 октомври 1903 г. в американския град Хамилтън, а баща му – Иван Атанасов, е български емигрант от ямболското село Бояджик.
Най-значимите събития около рождения ден на Джон Атанасов и обявяването на 4 октомври за професионален празник на програмистите и компютърните специалисти е признание за тяхната работа. Традиционно в този период се провежда изложението BAIT (13 – 16 октомври 2010, Интерекспо център) и връчването от президента на изявените млади специалисти и ученици на наградите на името на Джон Атанасов. Славата на българските програмисти е известна в цял свят, а наградите от олимпиадите по информатика и информационни технологии са нещо, което българските отбори постигат.

Тагове: