Малини

September 6th, 201012:31 pm @

0


Малини

Малини

Днес съществуват около 200 вида малини, ко­и­то се сре­щат в Азия, Ев­ро­па, Се­вер­на Аме­ри­ка и Юж­на Аф­ри­ка, но най-мно­го са в Из­точна Азия.

Плодовете могат да бъдат червени, жълти, оранжеви, лилави или дори черни. Малините могат да се отдлеждат и зреят от ранна пролет до късна есен.

Пло­до­вете на малината са поз­на­ти от дъл­бо­ка древ­ност.Се­ме­на от тях са на­ме­ре­ни при раз­коп­ки на жи­ли­ща от ка­мен­на­та и брон­зо­ва­таепо­хи. Пло­до­ве­те на ди­ви­те ма­ли­ни са из­пол­з­ва­ни за хра­на още от пър­во­бит­ния човек.

Пър­ви рим­с­ки­ят учен Пли­ний Ста­ри опис­ва ди­ви ма­ли­ни, рас­тя­щи в пла­ни­на­та Ида, от ко­я­то по­лучават ла­тин­с­ко­то си на­и­ме­но­ва­ние. Под­род Idaeobatus (ма­ли­на) при­над­ле­жи към род Rubus. .Малините са богати на витамин С – една чаша плодове осигурава 40 % от дневната препоръчана доза на витамина. Също така в тях се съдържа фолиева киселина -същото количество малини осигурява около 10 % от необходимата дневна доза. Освен всичко споменато до момента малините доставят на организма и фибри.

Малините имат способността да понижат холестерола в кръвта и да намалят усвояването на въглехидрати в кръвоносната система, особено важно при диабетиците. Не съдържат мазнини, натрий и холестерол . Малините съдържат противоракови вещества.

От листатата на малините се прави ароматен чай, който е подходящ за хора, които често имат стомашни проблеми, както и при настинка сваля температурата.

malini

От малини можем да приготвим компот, сладко, желе, сироп, както и ликьор. Листата можем да изсушим и да прибавяме към запарката за домашен чай.

Малините са много чуствителен към съхраняване продукт. затова ги купувайте в пластмасова кофичка и ги съхранявайте неповече от ден в хладилника. Ако берете малини ги почиствайте при самото бране и подреждайте в кофички.

Пресни малини, самостоятелно или в комбинация с други свежи плодове ягоди, боровинки, къпини или банан, в десерт – торта или сладолед. Може и на плодова салата. Може да ги добавяте към сладолед, торта, плодова салата, мюсли.

Сушени малини може да добавяте към мюсли и сладкиши, както и към овесени бисквити.

Замразени малини – може и сами да замразите малини, като ги подредите на тавата за лед и след като замръзнат ги сложите в пакетчета, които съхрянвате във фризера.