Рош Ашана

September 8th, 20103:49 pm @

8


Рош Ашана

Рош Ашана, еврейската Нова година

на залез слънце, настъпва 5779 година по еврейския календар

Нека на масата на всички има мед и ябълки, е традиционното пожелание

На 10 септември 2018 г. еврейската общност посреща Новата 5779 година – Rosh Hashanah. Празникът започва вечерта, тъй като в еврейския календар дните се отброяват не от настъпването на утрото и не от полунощ, а от залез слънце. Летоброенето се води от сътворението на света, а датата се определя по лунния еврейски календар през есента – в първите два дни от еврейския месец тишри (Tishrei). На еврейската Нова година няма фойерверки, паради, карнавали и пиршества. Навсякъде по света те се събират в своите синагоги, за да се молят за мир, съгласие и здраве

В еврейския календар датата започва при залез слънце на предния ден. Затова празниците и ритуалите започват при залез слънце на деня от (официалния, григориански) календар и продължава на следващия ден и денят завършва привечер при залез слънце.

Името се превежда от иврит като “главата на годината”. Смята се, че в този ден, наричан по-често “шестия ден от сътворението”, Бог довършил създаването на света и направил първия човек, Адам. В юдеизма Новата година се празнува при настъпването на месеца тишрей в два последователни дни, които се падат на различни дати от грегорианския календар. Тържествата започват след залез слънце на предния ден. Според еврейските мъдреци всяка година на Рош Ашана Бог отново сътворява света и човека в него и тогава хората застават пред съда на Всевишния, като всеки трябва да даде отчет за изминалата година, да се разкае за извършените лоши дела и по този начин да се върне към Бога. В молитвата за новата година се казва: “Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден”.

Традиция е да се пожелава “добра и сладка Нова година” и да бъдат вписани в “Книгата на живота”.

rosh-1

Съществува предание, че в дните на Рош Ашана Бог отбелязва в Книгата на живота, каква съдба очаква всеки през настъпващата година “… кой ще живее и на кого е писан вечен покой, на кого – търсения и на кого – благополучие, на кого – терзания и на кого – бедност или богатство …” Искрената вяра в това, че Бог е добър, справедлив и желае на всички благополучие превръща този ден в празник.

Това е време за анализ на постъпките през изминалата година и подготовка за започващата. Докато размишляват за бъдещето евреите се молят за мир, разбирателство и здраве. Звукът на шофара (ритуален рог) ги призовава “Събудете се вие, които спите и губите дадените ви години безсмислено. Погледнете в душата си и правете само добри дела”

rosh-2

Еврейската Нова Година се празнува два дена. В Израел от всички. В този ден семейството се събира, подаряват се подаръци. Поздравяват се и роднините, които са далече, изпращат се картички и подаръци.

Семейството се събира на празнична трапеза, на която има традиционни празнични ястия. Всеки разбира се иска настъпващата година да бъде добра и “сладка”, затова и се поднасят ястия, които символизират една пълна и щастлива година.

В зависимост от местните традиции има варианти, но общото е в

рибата – символ на плодородие;

– рибена глава – за да бъде в главата, а не в опашката;

моркови – морковени кръгчета, които по форма да напомнят за златни монети и символизират богатство;

– кръгъл сладкиш със стафиди – за да бъде годината пълна с добри събития и много здраве;

плодове и зеленчуци – като надежда за обилна реколта
– ябълки и мед – парченце ябълка потопено в мед се изяжда в началото на празничната трапеза  за да бъде годината сладка и щастлива
нар – за който се смята, че съдържа 613 зърна – броя на заповедите в юдеизма

rosh-sladkish

Challah традиционен сладкиш за Рош Ашана – напомня за козунак с много стафиди и с такава форма изпечен, но не е така сладък

Преди Рош Ашана се прави голямо почистване на дома и всичко старо и ненужно се изхвърля. В новогодишната нощ евреите хапват ябълки с мед, символ на добрата и сладка година, която си пожелават.

За религиозната общност на евреите празниците през 2017 г. са на 11 април – Песах, 21 септември – Рош Ашана, 30 септември – Йом Кипур, и Сукот – на 5 октомври.