Охи деня в Гърция

Охи деня в Гърция
70-години от началото на Охи деня в Гърция

На 28 октомври  Гърция, Кипър и други гръцки общности по света честват  Гръцкия ден Oxi. Гърците  празнуват този ден от 1940 г., когато е началото на този празник .
Националният празник е създаден през 1940 г., когато посланикът на Италия иска от гръцкия министър-председател италиански войници да бъдат базирани в Гърция. Тогавашният премиер Йоанис Метаксас  отказва на искането на Италия за голямо учудване на  посланиците. Гръцката армия  се бори с италианците и ги побеждава,въпреки  лошото въоръжение.


ohi


Историята започва през 1935 г., когато крал Джордж II е възстановен на гръцкия трон с плебисцит. Той назначава за министър-председател Йоанис Метаксас. Девет месеца по-късно, Метаксас приема диктаторски правомощия със съгласието на царя под предтекст, че предотвратява комунистически-вдъхновения републикански преврат.


Гръцко-италианската война
Г
ръцко-италианската война е конфликт между Италия и Гърция, който продължава от 28-ми октомври, 1940 год. до 23-ти Април, 1941 г. Той поставя началото на Балканската кампания във Втората световна война. От 6-ти Април 1941 год. с намесата на нацистка Германия в  конфликта, той е известен като Битката на Гърция.
До средата на 1940 г., Мусолини подразнен от завоеванията на Хитлер  искал да докаже на партньора си в оста, че той може да доведе Италия до подобни военни успехи. Италия нахлува в Албания през пролетта на 1939 г. и в няколко британски колонии в Африка , но не може да се похвали с победи от същия мащаб като нацистка Германия. В същото време, Мусолини иска да затвърди интересите на Италия на Балканите, застрашени от Германия и да осигурни бази, от които британски постове в  Средиземноморието може да бъдат атакувани.


На 28 октомври 1940 г., след като гръцки министър-председател Йоанис Метаксас отхвърля италианския ултиматум, италиански сили нахлуват Гърция. Гръцката армия контраатакува и принуждава италианците да се оттеглят и от средата на декември гърците заемат близо една четвърт от Албания.В първите дни на април, когато германците нападат  Гърция, италианската армия възобновява нападенията си. От 12 април гръцката армия започва да се оттегля от Албания,за  да не бъде отрязана от бързото германското настъпление. Въпреки това, на 20 април гръцката войска в Епир се предава на германците.На 23 април 1941 г. примирието е реалност, включително и с  италианците и така  ефективно  се слага край на гръцко-италианската война.

9

Днес в Гърция, честванията на Oxi ден завършват с големи, пищни военни паради по основните булеварди на Атина и Солун. Войници, танкове, бронирани машини и студенти  участват в тях.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.