Димитровден

Димитровден
26 октомври – Димитровден, Св. вмчк Димитър Солунски

Честит имен ден на Димитър, Димитрана, Димитрина, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Мита. Носете имената си със здраве!

В народния календар празникът на свети Димитър е свързан с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според народното поверие в полунощ срещу празника на свети Димитър небето се отваря. След този празник се очаква и първият сняг. Свети Димитър се счита за покровител на зимата, студа и снега.

На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел, ако именника е мъж и с кокошка, ако е жена. Сервират се и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

st_dimitar

Част от канон в чест на св. Димитър Солунски

О, мъдри Димитре, като предстоиш светло пред божия престол, не ни забравяй, моли се за нас, окаяните, които, странници в тая земя,съзерцаваме днес твоите велики дела и те възпяваме, като се надяваме силно на твоето застъпничество!

(из pravoslavieto.com)

Рецепта за Димитровски петел

Светослав Даков

1 брой цял петел (или кокошка) с дреболиите

60 гр масло

1 к.ч. ориз

1 глава лук

1 к.ч. стафиди

1 стрък магданоз

1 кубче гъбен бульон

1 с.л. червен пипер

1 с.л. черен пипер

1 ч.л. ким

3 с.л. олио

1 ч.л. захар

1/2 ч.л. сол

* Изчистете, измийте и натъркайте петела със сол и малко стрит бульон

* В две лъжици масло пържим глава ситно нарязан лук. След като се запържи прибавяме една чаша ориз, дреболиите, нарязани на ситно и черен пипер.

* Пържим 10-12 минути, след което добавяме една чаша топла вода с бульон.

8 Варете докато оризът попие целия бульон, след което свалете от огъня и подправете с лъжичка захар, настино нарязания магданоз и стафиди.

* Напълнете петела и излейте още чаша бяло вино в него, след това зашийте с бял конец.

* Сложете петела в тавичка и го полейте с мазнина. Налейте 1 чаша бульон около петела, в която пуснете чаена лъжица ким. Сложете петела в силна фурна за около половин час, след което продължете печенето още 15 минути на по-бавна фурна. Отвреме на време обръщайте петела и го заливайте със соса.

Св. Великомъченик Димитрий Мироточец


Българската православна църква почита днес паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Празникът е наричан от народа Димитровден. Димитрий се е родил в трети век в Солун. Баща му е бил градоначалник. Когато Димитрий поотраснал и можел да разбира истината, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на вярата в Господ Исус Христос. Повикали свещеник и го кръстили Димитрий. След смъртта на родителите си Димитрий наследил голямо богатство. Той тайно вярвал в Христа, но не смеел открито да изповядва вярата си, тъй като по онова време имало голямо гонение срещу християните. Една от стаите в дома си бил превърнал в молитвена, поставяйки иконите на Спасителя и на Св. Богородица. Св. Димитрий много пъти спасявал Солун от вражески нападения. Той бил почитан още от онези времена в Тракия и в Македония. По-късно българи и гърци започнали разпалено да си оспорват "покровителството на небесния стратег Св. Димитрий от Солун". Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство. Предполага се, че светецът е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 година. Народният култ към Св. Димитър го представя като по-голям брат на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката "Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима". Като предвестник на зимата и на студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници. В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври завършва традиционният период - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници - пастири и ратаи. Работодателите се разплащат с работниците си. Затова и празникът на Св. Димитър се нарича още Разпус. На Димитровден се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.