All Souls Day (Задушница)

All Souls Day (Задушница)

All Souls Day (Задушница)


е на 2 ноември, непосредствено след деня на Вси  Светии и е официален празник в Католическия Календар.

На този  ден се възпоминават  приятели и близки, които са починали. Корените на празника са в древния празник на мъртвите, който е  основан  на  езическите вярвания, че душите на мъртвите ще се върнат да вечерят със семейството. Свещи поставени на прозореците показват на душите пътят към техните домове. Деца ходят по къщите  с молба за храна, която се предлага символично на мъртъвите, но след това я разпределят между гладните.

Католиците смятат, че тези, които умират не отговарят веднага на условията за блажени и първо трябва да се освободят от греховете. Католическата църква нарича това пречистване на избраните "чистилище". Католическата църква твърди, че
(А) ще има пречистване на вярващите преди да влязат в рая
(Б) молитви и литургиите на вярващите спомагат на  тези в състоянието на пречистване.


all souls day-2В Деня на Аll Souls (Задушница) приятелите и роднините на починалия  се молят и изнасят реквием меси (панахиди). Има три Реквием Меси, които духовниците казват, че подпомагат  душите от Чистилището към небето: едина за свещеника, който извършва богослужението,  една за починалия и една за папата. Въпреки, че празника на Вси светии е ден в памет на рая и тези там, празника на всички души ни напомня за задълженията на вярващите да живеят свят живот и че ще има пречистване на душите на тези предопределени за Рая .

all soul day-1Празникът All Souls (Задушница) се отбелязва за първи път през седми век от монаси, които решават да предложзат на меса в деня след Петдесетница за техните починали членове на общността. Въпреки това, изборът на датата (2 ноември)  се дължи на Св. Идило, петия абат на Клуни (град във Франция), тъй като той желаел да се  предлагат  специални молитви и пеене за мъртвите на службата, която се извършвала на следващия ден след празника на Вси светии.

Модерният поглед на смърта произтича частично от пред испанското завладяване на Новия свят. Ацтеките играли много важна роля в развитието на тази традиция. Чрез тяхната история, този празник се очертава като един с много тънкости и с разнообразни тълкувания. Според ацтекските вярвания след смъртта на човек, душата му  преминава през девет етапа преди да стигнат Mictlan - мястото на мъртвите. Ацтеките също вярвали, че съдбата на човек се ражда със определена съдба, и че неговата душата  зависи от вида на смърта, а не от начина на  живот, който водял. Видът на смъртта на един човек ще се определи какав регион тя ще посети. След като пристигне в конкретния регион човешката душата или ще изчака трансформация или ще продължи да се лута в очакване на следващия съдба.

Испанското завоевание през 1521 води до  обединяване на католическата нагласи и местни вярвания. Според богословските разбирания  празника  е признание за слабостта на човека. Тъй като малко хора постигат съвършенство в този живот, а по-скоро, отиват в гроба със следи на греховност, известен период на пречистване е необходимо, преди душа да се изправи лице в лице с Бог.

all souls day -3Dia de los Muertos

This Mexican holiday is about remembering departed loved ones. Write down a happy moment about someone you've lost, say a prayer, or offer a gift.
Източник:

http://www.theholidayspot.com/all_souls_day/history.htm

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.