История на баскетбола

December 1st, 20108:11 pm @

0


История на баскетбола

Джеймс Нейсмит е канадски инструктор по физическо, който е изобретил баскетболa през 1891 година. Джеймс Нейсмит е роден в Алмонт, Онтарио. Той е учил в университета “Макгил” и презвитериански колеж в Монреал. Работил е като учител по физическо възпитание в университета “Макгил” (1887-1890) и в Спрингфийлд колеж в Спрингфийлд, Масачузетс (1890-1895). Джеймс Нейсмит измисля баскетбола в Спрингфийлд колеж под ръководството на американския  специалист  по физическо обучение Лутър Холси Галиk .

Първите официални правила са създадени през 1892 година. Първоначално играчите дриблирали футболна топка напред и назад на игрище с неопределени измерения. Точките били спечелени когато топката била вкарана вътре в  кошница за праскови. Мрежестта кошница с метален обръч била  въведена през 1893 година. Още десет години минали, обаче, преди  отворените мрежи да бъдат въведени и да се сложи край на практиката на ръчно махане на топката от кошницата всеки път, когато бъде отбелязан гол.

През 1959 г. Джеймс Нейсмит е приет в Баскетболната зала на славата (наречена Нейсмит Мемориъл Зал ъф Фейм.)

Naismith-4

На търг в Ню Йорк, организиран от аукционната къща “Сотби” отпечатаните на две страници правила на баскетбола, поставили в края на 19 в. началото на тази популярна в цял свят игра, бяха продадени за 4 милиона и 300 хиляди долара.

Очаква се, че парите, получени от продажбата ще отидат в Международния фонд за баскетбол, носещ името на Джеймс Нейсмит – човека, измислил играта.

В Спрингфийлд, американския щат Масачусетс, в един декемврийски ден на 1881 г. той се чудел как да занимава учениците си през зимата и решил да измисли нова игра с топка на закрито. За да тренира точността на възпитаниците си, той закрепил от двете страни на балкон, който на височина три метра опасвал физкултурната зала, по една кошница от праскови и ги накарал да вкарват в нея топката. В първата игра участвали два отбора от по 9 души. Така се родил съвременният баскетбол.

Играта бързо станала много популярна в САЩ.

Нейсмит, канадец по рождение, починал през 1939 г. – три години, след като баскетболът станал олимпийски спорт.