Аюрведа

Аюрведа
За аюрведа е писано много.

Аюрве́да или Аюр-веда (от санскрит «āyus» — «значение на живота», «принципи на живота», или «дълът животь» и «veda» — знание) — традиционна система на идийската ведическа медицина, наречена на една от свещените книги "Ведите" Аюрведа означава "знание за живота" или "науа за живота"

За тези, които не познават източната култура многото думи и органиация на термините, различни от нашата култура може и да не станат ясни. Едно е да го четеш написано и съвсем друго е да познаваш страната и начина на живот, където е възхникнало едно учение и познание за света.

В текстовете за аюрведа са описани най-различни микроорганизми и тяхното болстворно въздействие на организма. Но в аюрведа не разглеждат външните причини като причина за едно забаляване, а като вторичен фактор.

Първопричина за заболяването е нарушаването на равновесието на елементите в организъма. Ако един организъм се намира в равновесие то никакви външни причини не могат да предизвикат заболяване. Затова при болест лекарят се стреми да възстанови загубеното равновесие, болестта се бори чрез повишаване на съпротивителните сили на организма.

От съотношението на дошите завизи изначалната природа на човека, която му е дадена по рождение - пракрити - означава изначална природа, безпричинна първопричина на Вселената.Пракрити е независима и активна, състои се от три гуни:

* саттва — основа на разума, характеризира се с лекота, светлина, радост

* раджас — основа на енергията, характеризира се с активност, възбуждане и страдание

* тамас — основа инерцията, характеризира се с грубост, апатия, аморфност и тъмнина

За да бъде полезно, това, което искам да разкажа за аюрведа, защото не го пиша за хора занимаващи се от години с йога или посетили семинари по аюрведа. Ще споделя някои полезни съвети за хранителните навици

Аюрведа, наука за храненето

* Необходимо е да има най-малко 4-часов интервал между отделните хранения;

* Не пийте вода един час преди и един час след храна;

* Не яжте по много различни неща в едно хранене;

* Ако чувствате тежест или умора след хранене, това означава, че правите грешка;

* Яжте според потребностите на собствените си организъм;

* Не смесвайте плодовете с основното хранене. Или заменете едно от основните хранения с плодове, или ги яжте между храненията. Или 30 мин след хранене;

* Необходимо е да има поне около 3 часа между последното хранене и нощния сън;

* Спането през деня, особено веднага след хранене е вредно;

* Кратката разходка след хранене спомага храносмилането;

* Не яжте под влиянието на емоции;

* Не яжте, ако не сте гладни;

* Не яжте на крак.

1 Коментара

Bilyana Отговори

"Ако един организъм се намира в равновесие то никакви външни причини не могат да предизвикат заболяване. " Това е важно!

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.