Празника на тримата влъхви

January 6th, 20114:09 pm @

1


Празника на тримата влъхви

В Италия коледните тържества приключват с

Празника на тримата влъхви, Епифания

Това деня на първата публична проява на божественост при поклонението на тримата мъдреци пред Божият син. Символът на този ден е добрата старица Бефана. Като Баба Яга, тя лети с метла и носи дарове на децата. Послушните откриват в чорапите си сладкиши и играчки, непослушните – въглища ( от шоколад).

Според легендата добрата Баба Яга е свързана с тримата влъхви, тръгнали да даряват Младенеца. Те срещнали по пътя си старица, но тя отказала да ги придружи под предлог, че имала да шета из къщи. После съжалила и за утеха раздала плодове и сладки на децата. И така, до ден днешен. Освен че лети с метла, има островърха шапка на главата и скъсани обувки на краката, съвременната Баба Яга идва с колело, с лодка, с мотоциклет, може да е млада и красива. Край градчето Урбания в област Марке е нейното селище. Всяка година там изплитат рекордно дълъг чорап, пълен с лакомства.Този уникален за Италия празник, намери и своята европейска реализация в Болоня, където се явява Баба Яга Европейска. Тя прелита над Стария континент и събира детски стихчета в името на солидарността, общочовешката и европейска култура.

Италианците, католици и англикани, празнуват Богоявление през първата неделя в дните между 7 и 13 януари.

Коледните празници в Италия приключват на 6 януари с деня на Тримата влъхви. Наречен Епифания, което означава Богоявление, заради първата публична проявя на божественост при поклонението на тримата мъдреци пред Божият син.

Символът на Богоявление в Италия е добрата старица Бефана. Тази нощ, летейки на своята метла като Баба Яга, тя започна да разняся дарове. На послушните оставя в обувките лакомства или играчки, на непослушните – нищо или въглища от шоколад. Истински въглища в чувал, тя остави пред банков филиал. Екстремни емоции ще дари с полет над площада на градчето Чита деле Пиеве в компанията на спелеолози. На други носи култура: отвори безплатно всички музеи в Болоня, разнесе из другите кътчета на Италия различни книги и четива, “защото и духът, и умът имат нужда от дар” – каза Бефана. В нейна чест, във Витербо изплетоха най-дългият чорап в света от 53 метра и тежък 400 кг от лакомства за децата.

 

Един Коментар → “Празника на тримата влъхви”


 1. Danine

  8 years ago

  Явно италианците не падат по-долу от нас българите и са си вкарали в този голям празник своето суеверие. Епифания е много специално честване с дъблок смисъл, много символика, но… баба Яга е по-интересна – раздава шекер, курабийки, прави шоу…

 2. Come e bella:)))))


 3. Hristomir Kutsarov

  7 years ago

  SAINDO DA VAGINA.
  http://bit.ly/xYYWvY


 4. Hristomir Kutsarov

  7 years ago

  SAINDO DA VAGINA.
  http://bit.ly/xYYWvY


Коментирай