Проматница

January 16th, 201112:52 pm @

0


Проматница

“Яжте и пийте, и добра дума думайте, с добро да се запомним”

С проматница, домашни мекици, брашненик, тукалници,обърник, тенурки и голеник  родопчани са закусвали.Това беше закуската и на моето семейство тази слънчева, неделна утрин. Проматница заедно с сирене и домат и децата бяха на седмото небе. Ако предпочитате да започнете деня с нещо сладко, може да добавите малко малиново или някакво друго сладко. Рецептата е от книгата на Костадин Мерджанов”Родопска кухня”. Четях рецептите и му се възхищавах за желанието му да събере и съхрани традициите на родопските баби за поколенията.

Продукти

500 гр. бяло брашно(това е грамажа на брашното в оригиналната рецепта, но моето тесто не можа да  поеме всичките 500гр.)

300гр. вода

10гр. мая

сол

Приготовление

От брашното, маята, солта и водата се замесва тесто, което се оставя да втаса около 30-40 минути. След това се разточва на пласт с дебелина около 2 см. и се оставя още 20-30 минути да втаса. Щом тестото е готово, набожда се с вилица на няколко места и се пече на 200 С за около 30 минути.  Готовата проматница, още топла се маже отгоре с масло.  Сервира се със сирене.

Аз направих няколко добавки като поръсих проматницата с мащерка отгоре. Шарената сол също ще бъде прекрасно допълнение. Също добавих и малко захар към маята и солта.