Салеп

January 2nd, 20117:06 pm @

27


Салеп

Салеп! Няма нищо по-хубаво в студените дни от чаша с горещ салеп, която да сгрее както ръцете така и тялото. Салеп е турска традиционна  напитка. Много ароматна, гореща и кремообразна. Освен, че е удоволствие да се пие в студените дни, тя облекчава болки в гърлото и е добро средство при настинки. Салепът се получава от изсушените и стрити на прах  корени на планинската орхидея Orchis Latifolia или Orchis Anatolica на латински.

Орхидеите, които са подходящи за производство салеп имат уникална структура. Коренът на тези орхидеи се състои от две луковици, коитоса една до друга. Те са във формата на яйце. По-голямата луковица храни цветето, докато по-малката е резервна, която ще поеме отговорността за храненето на растението на следващата година. Въпреки че салепа може да бъде добит от двете луковици, производителите вземат само резервната,така че да запазват цветето от изчезване. Когато резервната луковица е отстранена, по-голямата луковица започва да генерира нови малки луковици и по този начин цветето продължава да живее.

След като луковиците са събрани, те се измиват и се варят във вода или мляко. След това те се сушат на открито. След като са напълно изсъхнали, луковиците се стриват на прах.

Рецепта за салеп напитка
Състав:
4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.л. салеп на прах

1ч.л. нишесте

1ч.ч. ванилия

Начин на приготвяне:
Смесвате захарта, нишестето и
салепа, който е на прах в съд. Добавяте студеното мляко и разбърквате непрекъснато. Сместа се загрява, докато заври и отново се разбърква непрекъснато. Оставете сместа да вари в продължение на 2-3 минути на слаб огън и накрая добавете ванилията. Сервирайте напитката топла и гарнирана с канела на прах.

Съвети:
Понякога добавянето на малко нишесте, може да помогне, за да получите желаната гъста консистенция. Тъй като салепа на прах е скъп, по улиците обикновено напитката е с повече царевично нишесте.

salep_sahlab