Лилиум, Крем бял

Лилиум, Крем бял

Лилиум, Крем бял, Lilium

























Описание:
Днес са известни повече от 2000 видаЛилиума Повечето от тях достигат височина, по-голяма от човешки ръст, цветовете им имат най-различна форма и цвят, както и голямо богатство на багрите.  Съцветията са образувани от 6 до 20 тръбести цветове с дължина 7,5 cm. Венчелистчетата са извити нагоре, а в пазвите на листата се образуват малки луковички, чрез които растението може да се размножава. Някои видове цъфтят по 4 седмици в периода юни-септември.
Грижи:Повишено внимание се изисква при поливането по време на растеж. Не бива да се прекалява, но и не трябва да се пропуска. Торенето е два пъти годишно - през март и през септември. През зимата луковиците си остават в земята. След 3 г. обаче трябва да се преместят на ново място. Лилиумите не се прекопават, а около стъблата им се слага добре угнил тор. На по-високите сортове е добре да се сложат подпорни пръчки.
Място:Лилиумите виреят най-добре на слънчево място. Те спокойно могат да растат както в градината, така и в саксия, поставена на терасата. Само на закрито помещение, като се изключи зимната градина, не могат да виреят. Идеалното място за лилиума е шарената сянка, но хвърляна от растения, а не от зидове.
Размножаване:Лилиумът е луковично растение и се сади по принцип на средна дълбочина. Най-добре се хваща в периода март-април или наесен - през октомври-ноември. При засаждане дъното на саксията се посипва с едър пясък, корените се разпростират и между тях също се посипва пясък. Най-подходяща е умерено песъчливата пръст, богата на хумус. Добре е и да прибавите чернозем, примесен с листа. Растенията се поливат редовно и обилно и от време на време се поръсват с течен тор.

 

Свети арх. Гавраил пристигнал при девицата Мария. Донесъл й бял лилиум. Казал й, че Господ я избрал да роди Сина Божий. Него ще зачене чрез Светия дух.

 

Знаете ли за сладко направено от тези цветя? Моя приятелка ми каза, че като дете е правила с баба си в Пещера, но не си спомня рецептата. Навивали листата на ролца, низали ги на конец и ги варяли в захарен сироп. Никога не бях чувала за подобно нещо и се чудя дали някой от вас знае за това.

#

Диана Вацова Да и сладкото е изключително ароматно и приятно на вкус. Сиропът е като за сладко от смокини, а накрая се слага половин лъжичка лимонена киселина :)))

#

Recepti ‎@ Диана Вацова Благодаря. Тя също ми каза, че сладкото е много ароматно. Знаете ли рецептата?

#

Диана Вацова Нека я изпратя утре, за да бъде точна

#

Recepti ‎@ Диана Вацова Ще бъде чудесно. Благодаря Ви още веднъж.

#

Anton Hristov Stoyanov ха кажете бързо рецептата......и от утре, ако ме видите с кошничка по градинките (да опустошавам лилиумите) да не се чудите ...... ще правя голямото сладко

#

Mariana Duhteva Ще се окаже ,че само сладко от камъчета не става:))))От червени домати, от зелени орехчета , от зелени смокини,сладко от кората на дебелокора диня (изброявам по нестандартни).Чувала съм за желе от глухарчета,но сладко от цветя наистина си е изненада!!! Кой има бял крем в градината си...лилиум де,бързо да каже?

#

Recepti от глухарчета и рози сме правили. Сега ще видим дали от бял крем ще стане или ще остане за следващото лято

#

Milena Ruseva ‎6te chakame receptata!

#

Nikoleta Nikolova tova e dosta interesno,praveneto na sladko ot bial krem,nikoga ne sum chuvala.No si spomnqm baba mi na vremeto v neinata gradina imashe mnogo ot toq beliq krem,i naokolo uhaeshe mnogo hubavo.Vinagi praveshe buketi i gi postavqshe v vazi iz staite,no nikoga v spalnite pomeshteniq,zashtoto ako se spi v staq kadeto ima buket ot bial krem vecher osobenno tova cvete izpuskalo nqkakva secrecia koqto prichinqva glavobolie,tova znam ot neq.No az vinagi sum haresvala tozi vid cvete s priqtnoto si uhanie:)

#

Диана Вацова

Здравейте на всички! Изпълнявам обещанието си от вчера.

Ето я рецептата за мераклии сладкари

500 г листенца от бял крем

...400 мл вода

1 кг захар

лимонена киселина

Листенцата много внимателно се навиват на рулца и се нанизват на конец - естествено правят се няколко наниза. В подходящ съд се налива студена, подчертавам студена вода, в която се натопяват нанизите с листенца. Изчаква се водата да заври и нанизите с листенца се оставят да се варят 5-6 мин, след което водата внимателно се излива от съда. Налива се втори път студена вода и процедурата на "изваряването" се повтаря. Майка ми го прави до

три пъти. Докато "изварявате" листенцата, вече сте приготвили и захарен сироп от 1 кг захар и 400 мл вода. Потапяте "изварените" листенца, които между другото стават прозрачни, в сиропа и оставяте на хладно за една нощ. На сутринта досварявате сладкото до познатото състояние: "когато капнете капка от сиропа върху студена повърхност, тя да се сгъстява, а не да се разтича". 5 мин преди да снемете съда със сладкото от котлона добавете и 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина. Ще попитате за конците - това е въпрос на личен избор - вкъщи ги отстраняваме преди сладкото да се насипе в чинийките за сервиране, така листенцата си остават на рулца. И последно - "изварявайте" листенцата, защото рискувате сладкото ви от бял крем да горчи. Напред към белия крем, където е останал :)))

#

Recepti Страхотно!

#

Диана Вацова Е, дали ще е страхотно, зависи все пак от вкуса на различните хора - едно е сигурно - сладкото е мноого ароматно и екстравагантно :)))

3 Коментара

Cvetanka Stoianova Отговори

Naistina neveroiaten aromat I vkus, no vnimavaite the ne go prevarite, 4e posle ne mojete go izvadi ot sada.Imam takav spomen v dale4noto minalo...

Генка Пърева Отговори

заслужава ли си толкова труд за едно сладко,пък било то и ароматно

obla4e Отговори

И защо да не си заслужава.... :) Припознах се мене си в тази статия. Аз също правех сладко като дете т баба ми на Пещера.Невероятен аромат има.... Само не ми е ясно като изваряваш толкова много листенцата не им ли се премахва аромата.

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.