Международен ден на безопасност в Интернет

Международен ден на безопасност в Интернет
 

Международен ден на безопасност в Интернет 


11 февруари 2014 г 


92 процента от децата между 9 и 16-годишна възраст редовно използват интернет. 51 на сто от тях имат регистрация в различни социални мрежи

"Притеснителното е, че 22 процента от децата са имали достъп до неподходящо съдържание в интернет, а 21 процента от тях са станали обект на тормоз през последните 12 месеца. И тази статистика задължава още повече, както организациите в тази област, така и родителите да обръщат много внимание на децата си. Има безплатен софтуер, който може да бъде свален. Това е така нареченият софтуер за родителски контрол. Той филтрира съдържанието по списък от думи, които насочват към неподходящо съдържание. Основна роля за предпазване на децата в социалната мрежа имат родителите."

Това каза заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов по повод Световния ден за безопасен интернет.

Това са нашите деца, нашите деца са онлайн всеки ден


Знаем ли какво правят когато ползват компютър или... мобилен телефон?

Въпрос, много въпроси. Всичко започва с това дали познавате вашите деца и може да им гласувате доверие, когато са онлай, когато сърфират в Интернет, когато се запознават с някого в социалните мрежи като Facebook, когато разменят съобщения с непознати в Skype или някой форум. Знаете ли кои са сайтовете, които посещават и какво правят там. Знаете ли какво прави вашето дете в социалните мрежи? Как ползва и за какво мобилния си телефо, таблета ...


Всичко това може да започне с един разговор


Просто попитайте какво прави вашето дете, когато е онлайн. Кои са любимите му места, какво прави там, какво научава там. И най-вече колко време е прекарало пред компютъра?

 

safer-internet-day 2014

 



Moите деца са вече големи. Синът ми донесе много награди за България от олимпиади и състезания по информатика и физика. Сега е студент, информационен инжинер, работи е една от най-големите софтуерни компании. И до днес си припомняме правилото " 1 час пред компютъра са равни на 2 часа активни занимания, спортни, навън - каране на колело, скално катерене, баскет в двора на училището, занимания с проиятелите" Съпругът ми е програмист. Самата аз.

Важно е колко време детето е било пред компютъра, онлай, в чата или в социалната мрежа. Важното е какво е правило и какво е научило.

Истиянският живот е в реалния свят, а не във виртуалното пространство.


Източник на снимките: http://isafesoft.com/blog

1 Коментара

Подаръци за мъже Отговори

Според мен, трябва да се говори с децата за несподелянето на лична информация в мрежата. Колкото по-малко опит имат те в Интернет, толкова повече лична информация споделят... а това може да се окаже по-опасно от гледането на голи снимки.

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.