Кафка

Кафка
Кафка

Преди смъртта си завещал на приятеля си Макс Брод да изгори всички негови неиздадени книги. Въпреки волята му той ги издал. Така гениалното му творчество станало известно за света, останала и загадката на едно творчество - литературна, филофска, екзистенциална над която толкова години вече се търси решение от читателите му. Романите "Америка", "Процес" и "Замъкът" остават в някаква степен недовършени.

Самата аз открих Кафка още като ученичка и понякога, когато съм в трудна и объркана ситуация казвам "Чувствам се като в роман на Кафка".

Кафка е роден в Прага, в семейство на евреи. Родната му къща и музея на Кафка са толкова емблематични за Прага, колкото и Карлови мост.

Мисли на Кафка

Любовта е мъдростта на лудия и лудостта на мъдреца.

Да обичаш е по-добре, отколкото да си обичан. Много по-сигурно е.

Любовта е лукс. Любовта е път без проблем - проблемът е само във водача, в пътниците и в пътя.

Любовта е егоизъм за двама.

Любовта е егоизъм за двама.

Любовта е това което се случва на мъжа и жената, които не се познават един друг.

Няма предел за безбройните глупости, които можеш да изречеш на жена в която си влюбен.

Колкото по-малко обичаш една жена, толкова по-сигурно, че я притежаваш.

Колкото по-необмислено говориш, толкова повече улучваш.

За да напишеш любовно писмо, трябва да започнеш без да знаеш какво искаш да кажеш и да завършиш без да знаеш какво си написал.

"Животът през цялото време отвлича вниманието ни и ние дори не успяваме да забележим от какво именно. Истинският път минава по въже, което е опънато не кой знае колко високо, а само малко над земята. Изглежда поставено така, като че по-скоро да кара хората да се препъват, а не да вървят по него. Общуването с хората подтиква към самонаблюдение. Нищо не може да ти се случи, когато си сам."

 

 

 

 

 

 

 

Това е в Прага, много близо до Карловия мост, това е музея на Франц Кафка, а пред музея е тази склуптура. Основата е карта на Чехия. Авторът е същия, изобрази България като тоалетна чиния, не е пропуснал и родината си. Живее много близо до музея на Кафка и ходи до една и съща бирария години подрес със старо ръждясало колело

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.