Чисти понеделник

March 7th, 20112:25 pm @

0


Чисти понеделник

Чисти понеделник – началото на Великите пости

Преди две години се озовах в Солун в началото на месец март, точно за Чисти понеделник, първия ден от Великия пост. Солун беше целия град в карнавал, разходката край морето, беше вълнуваща, защото можеха да се видят семейства с деца, които се разхождаха, а малките деца бяха красиви, защото бяха маскирани.На другия ден бяхме на Метеора и там наблюдавахме празника на хвърчилата. На този ден сякаш всеки бе хванал хвърчило и уловил вятъра се опитваше да стигне колкото се може по-високо облаците в небето.

Водена от моето любопитство малко по-късно установих, че Великденският пост по света е началото и на карнавали по света. Карнавал в Рио де Жинейро, карнавал във Венеция. Тази година Карнавалът във Венеция започва на 19 февруари и  завършва на 8 март с конкурс за избор на най-красиво карнавално момиче, с карнавално шествие с гондоли по Канале гранде и с празненство в чест на жените по повод 8-ми март – международния празник на жената. И ако в Рио де Жинейро най-интересно е представянето на школите по самба, танците и екзотиката. Карнавалът във Венеция се свързва с маските и гондолите. То в Гърция карнавала не може да бъде без хвърчилата. Празникът е изпълнен с много веселие, музика и танци и като атмосфера продължава завършилите на Сирни Заговезни карнавали.

По традиция този ден се посреща извън дома, сред природата. Почти всички са навън, на пикник.

Трапезата е обилна, но само с постни ястия – зеленчуци, риба и друга морска храна, много маслини, специален хляб, който се прави само по време на постите. Дори и тези, които не спазват постите, на този ден не ядат месо.

Карнавалът в Гърция е цветно и жизнерадостно няколкодневно тържество, в което са се вплели езически и християнски традиции. Смята се, че води началото си от Дионсиевите празници в древността. Във Венеция са традициите от Древен Рим и води началото си от Сатурнелиите.