Защо майките целуват своите бебета

April 10th, 20115:24 pm @

0


Защо майките целуват своите бебета

 

След раждането на бебето едно от първите неща, които майката прави е да го гушне и целуне . Човек би си помислил това е просто  емоционална връзка, която свързва майката и детето. Въпреки, че това е вярно, има и много други убедителни биохимични причини  това да се случи. Тези причини засилват разбирането, че телата ни имат вътрешната мъдрост, която ние рядко признаваме или  и се доверяваме. Точно както нашите женски тела знаят как да родят, дори ако не познаваме процеса на интелектуално ниво, биологичните системи  на нашите организми “също имат причини за комплексно социално взаимодействие между майката и бебето. Това само показва, че повече от всякога, ние трябва да вярваме в нашите майчински инстинкти.

Петте сетива

Когато едно животно роди, ще забележите, че майката прекарва много време в близане на малкото. Чрез своите пет  сетива тя  се запознава с вкуса, мириса, звука и образа на своето новородено. По този начин, майката обявява новороденото за свое.
Когато една жена ражда  в среда, която и позволява  бърз и свободен достъп до детето си, ще забележите, че в продължение на период от време  тя ще изпълнява определени практики, наречени ” поведение на обявяване.” Тя ще приласкае детето, ще опознае мекотата на кожата му,  вероятно ще гали и преброи  малките уникални пръстчета на ръчичките и краченцата.

Тя вероятно се чуди на кого прилича бебето-на нея , на съпруга и или друг член от семейството. Тя ще забележи цвета на косата и очите и други физически характеристики. Тя чува бебето да плаче по различни начини и се научава да ги разграничава от всички други звуци. Тя се навежда надолу, за да целуне детето си и несъмнено мирише  своето бебе и чрез  акта на целувката, тя се запознава с вкуса на него или нея.

Просто както майката при животните, тя вече е използвала  петте си сетива, за да опознае своето бебе и така тя се отдава на него или нея. Сега тя  чувства, че малкия или малката  е нейно отроче. Не е необичайно да се установи, че жени, които са лишени от лично пространство, за да могат да създадат тази непосредствена връзка веднага след раждането  казват често, че  чувстват  дистанция между тях и  бебетата им.

Ползи за здравето

Различните начини на обявяване на новороденото, като например целувката не предоставят само емоционално, но биологично привързване. Налице е съвсем реална полза за здравето на бебето, което е целунато.

“Когато една майка целува детето си, тя “тества” тези патогени, които са по лицето на бебето. Това са патогените, които бебето може да поеме. Тези проби се вземат от майчините вторични лимфоидни органи като сливиците, както и паметта на В-клетките,  които могат да бъдат повторно стимулирани. Тези В-клетки след това мигрират към гърдите на майката, в които те произвеждат  тези антитела от които бебето се нуждае. “, казва Лорън Sompayrac, автор на книгата ” Как  имунната система работи”.

Ние говорим много за кърмата и как тя предава антитела на новороденото  и помага да се предотвратят заболявания. Въпреки това антителата, които се произвеждат за майката по време на бременност не са това, от което бебето се нуждае. Той или тя се нуждае от антитела за околната среда около тях, с която те са в постоянен контакт сега. Целуването на бебето е много важен акт освен очевидното удоволствие и привързаност, то има стимулираща ефект. То и помага да обяви бебето за свое и подсказва на  тялото и  какви  антитела да образува в кърмата, като по този начин предпазва новороденото от болести.

Така че, майки целувайте тези мъничета!

Източник: Джуди Рал, http://birthunlimited.ca/parenting/92-why-mothers-kiss-their-babies.html