Денят на Земята

Денят на Земята


Денят на Земята, 22 април


е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. През 2011 година темата на Световния ден на Земята е

"Милиард действия в зелено"


а целта е правителства, компании, неправителствени организации и милиони хора по целия свят да направят конкретни стъпки за намаляване на въглеродните емисии и запазването на планетата.

Всяка година международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 хиляди партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони американци участват в демонстрации и настояват политици, държавници, бизнес среди да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен. България се включва в отбелязването му през 1993 г.

У нас Денят на Земята се отбелязва с инициативи, насочени основно към децата. В някои общини са предвидени акции за залесяване и акции за почистване.



Какво можем да направим, за да честваме всеки ден Деня на Земята?

Малките неща, които всеки от нас може да прави всеки ден, за да сме по-малко консуматори и да засвидетелстваме уважението си към нашата планета Земя
* Да спираме водата, докато си мием зъбите. Един ден без вода и можем да оценим този безценен ресурс Питейната Вода - и как можем да го щадим.
* Да не пазаруваме с найлонови торбички - една платнена пазарска торба заема малко място и може винаги да ни е под ръка. Всички се дразним от дърветата покрити с найлонови торбички. Нека да има една по-малко всеки ден.


0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.