Форзиция(Forsythia)

April 12th, 20119:53 pm @

0


Форзиция(Forsythia)

 

Събота е и деня е слънчев и приканващ да излесеш навън и да щракнеш няколко снимки. След като пийнах чашата зелен чай, взех камерата и отидох на разходка. Не ме свърташе в къщи.Пролет е и всичко започва да се разлиства, но това което привлича погледа е яркожълтата, буйно цъфнала форзиция. Тя е ранната пролетна красавица, която грабва всички овации.
Форзицията е красив храст, който има естествено извиващи се като дъги клони. Тя е  една от най-ранните  цъфтящи растения през пролетта.Цветовете на форзицията са грандиозно жълти или розови, в зависимост от сорта и приличат на малки камбанки.
Форзицията расте най-добре на местата където има слънце или лека сянка.Форзицията е листопадно растение и  листата му okaпват през есента. Храстът е  ефектна гледка главно по време на цъфтежа. Той расте бързо и запълва добре пространството.Подходящ е дори и за малки градини защото се подрязва лесно.Форзицията е много издръжлив храст и не изисква много грижи. Подходящ е  за начинаещи градинари и за експерти, защото е непретенциозен и  ще ви възнагради хиляди пъти.
Един от най-често задаваните въпроси за форзицията е кога да се подреже. Храстът се подрязва след цъфтежа. Изрежете около една трета от старите клони. Това насърчава нови, млади клонки, който ще се покрият с цвят на следващата пролет. Друг метод е резитба на върховете на растението. Това  ще доведе до повече цъфтеж.

Форзицията е идеално растение за огради. Тя е кръстена в чест на британския кралски градинар Уилям Форсайт(1737-1804).