Велика събота

April 22nd, 20119:24 am @

0


Велика събота

Православната църква чества

Велика събота

последният ден от Страстната седмица, денят преди Великден.

На този ден  жените отиват на гробищата, преливат и прекадяват, раздават червени яйца и козунак за душите на мъртвите. Традиция е в  събота да се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража.Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като “най-благословения седми ден”. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

На Велика събота се води пасхалната служба за Възкресение Христово – Великден. В 24.00 часа се възвестява Христовото Възкресение с думите

“Христос Воскресе”

Събралите се миряни ще  отговорят с

“Во истина Воскресе”

След това ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение, която ще продължи няколко часа.

Снимка Петя Тодорова Мод

Ползван архив на Бнр