Ацерола

May 9th, 20116:27 pm @

0


Ацерола

Acerola/Barbados Cherry ( Highest Vitamin C ) Harvest: March-December

Ако не бях стигнала до една интересна рецепта за плодов коктейл нямаше и да науча за

Ацерола

и колко полезна може да бъде за нашето здраве. Това е екзотичен и непознат за нас плод, който расте в в Южна Америка, Бразилия, Ямайка. Представлява малко дърво или храст, което ражда червени плодове, подобни на европейската череша от тук и името Barbados Cherry. Сокът от ацерола е популярен в Бразилия, както портокаловия сок в Северна Америка.

Използва се като антивъзпалително, диуретично средство, подпомага сърцето и лекуването на рани, а като хранителна добавка се употребява при анемия, диабет, високо ниво на холестерол, проблем с черен дроб, ревматизъм и др.

Употребата на ацерола  се дължи на високата концентрация на витамин С и антиоксидантните свойства.
За сравнение – портокалите дават от 500 до 4000 ppm витамин С или аскорбинова киселина, докато в тестове с ацерола тя е порядъка 16,000 до 172,000 ppm. Ацеролата може да съдържа до 4,5% витамин С, в сравнение с 0,05% в обелен портокал.

Съдържанието на витамин С в ацеролата варира в зависимост от зрелостта на плода, сезона, климата и местността. Когато плодът започне да узрява се губи голямо количество витамин С, затова Ацеролата, която се използва в търговията, се бере докато плодът е зелен.
Ацеролата доставя два пъти повече магнезий, калий и витамин В5 в сравнение с портокала.