Емоционална изневяра

June 14th, 20117:23 pm @

0


Емоционална изневяра

 

Може би всеки от нас си е задавал въпроса изневяра ли е емоцоционалната невярност. Онази зависимост от другия, която остава платонична, без докосване … Какво е тя, кога, как, защо се случва?

Емоционална изневяра

Знак за емоционална изневяра ли е ако имате приятел от  противоположния пол? Да, според някои психолози.
Какво е емоционална изневяра? Въпреки че не може да изглежда като афера, емоционалната невярност е предателство към партньора ви – макар и да не е като “истинската” изневяра  с физическата близост и общуване.
Емоционалната изневяра не винаги може да бъде забелязана. Но, емоционалната изневяра може да е толкова разрушителна за брака или партньорството колкото  физическата близост или невярност – ако не и повече.Влагайки емоционална енергия и време извън брачните взаимоотношения, получавайки емоционална подкрепа и компания от друг/а,платоничното приятелство може да започне да се заформя като силна емоционална връзка, която наранява интимността на брачните взаимоотношения.
Докато има хора, които смятат, че емоционална афера е безвредна, повечето  брачни експерти виждат емоционалната афера като изневяра без да има сексуални отношения.
Така че, определяне на разликата между флирт и изневяра е важно за една здрава връзка.
Повечето хора се обвързват емоционално без да го целят. Емоционалната измяна започва с небрежен разговор с колеги или хора, които виждате редовно – и прераства в нещо повече от приятелство.Те отиват заедно на  обяд, командировки или правят специални усилия, за да видят човека към който започват да се привързват.Те мислят за своя “приятел” все повече и повече, докато постепенно приятелството се превръща в емоционална връзка.Често в емоционалната афера  се чувства сексуално привличане един към друг. Понякога сексуалното привличане е признато, понякога не.

Интернет Връзки

Интернет връзките са по-популярни – и са възможна заплаха за отношенията! Емоционалната изневяра може да започне в чатовете, форумите или дискусионните групи. “Простото приятелство” се развива в лични разговори и емоционална изневяра.
Интернет “приятелите” може никога да не се срещнат, но  отношенията могат да се развият и срещи да се планират на обществени места и др.
Анонимността е потенциален проблем с интернет връзкитe и изневярата. Има по-голяма интимност, защото хората са анонимни, свободни да споделят най-дълбоките  и най-тъмните свои страни (неща, които не са склонни да споделят когато са  лице в лице). Освен това,  емоционалната интернет изневяра позволява на хората да изградят образа на своите приятелите в най-прекрасната, мила, умна и забавна светлина, защото те не са се срещали – и те със сигурност не са се разправяли за мръсни чорапи, дисциплиниране на деца, готвене, чистене. Връзката не е била  тествана. Емоционалната изневяра става хлъзгав наклон, когато сте свързани с мистериозен, привлекателен непознат.

Жените  по-податливи ли са  на емоционална изневяра?
Жените са обикновено тези, които тласкат отношенията напред. Жените искат  приятелството да премине към любов, от компютъра към реалността. Жените са склонни да станат повече емоционално ангажирани  отколкото мъжете. Мъжете от друга страна, виждат интернет връзките или емоционална изневяра като част от живота си – хубава страна, но само една.Жените си представят сродна душа или партньор в живота, а мъжете се забавляват.
Не забравяйте – това е стереотип по отношение на емоционалната афера! Има мъже, които стават много емоционално ангажирани с по-далечни жени, както по интернет така и лично.

Признаци на Емоционалната Афера

* Обсъждане на партньора и взаимоотношенията с “приятел.” Вие споделяте страховете си, надеждите и мечтите си (това е емоционална интимност).
* Срещате се с  вашия “приятел” за обяд или вечеря, без да казвате на партньора си.
* Съхранявате във вашия компютър, файлове и интернет страници, защитени с парола.
* Скривате неща за живота си и взаимоотношенията си.
*Карате вашия партньор да чака, докато прекарвате времето си с “приятел”.
* Оставате в редовен и интимен контакт с бивши гаджета или бивши приятелки.

Как да спрем емоционалната изневяра

Вместо да мислите, че  емоционалната изневяра никога няма да ви се случи, прекарвайте време с партньора си. Имайте открита и честна дискусия за връзката ви. Забавлявайте се заедно и колкото повече правите партньора си щастлив, толкова по-щастливи ще бъдете!

Не забравяйте това, което  Ви е събрало първоначално. “Това е толкова лесно да се забрави, защо сме се влюбили в нашия партньор”, казва Гари Нюман психолог, автор на “Защо мъжете изневеряват”. Емоционална афера може да Ви накара да забравите защо сте заобичали партньора си на първо място! За да спрете изневярата, фокусирайте се върху това защо за първи път сте се влюбили във  вашия партньор.

Източник:

http://www.suite101.com/content/emotional-cheating-a24289