Ден на Бащата

June 19th, 20112:29 pm @

2


Ден на Бащата

 

“Докато един мъж осъзнае, че може би баща му е бил прав, той обикновено има син, който си мисли, че баща му греши”Чарлз Уодсуърт

Дали наистина е така? Прави или не, нашите бащи са тези, които ни подават ръка в труден момент и ни вдъхват сили да се преборим с трудностите и да продължим.

Денят на бащата изглежда води своите корени преди 4000 години във Вавилон, когато малкото момче, наречен Емелсу гравира  съобщение до баща си на глина плочка и му пожелава  щастлив живот.

Но Денят на бащата за първи път се празнува в САЩ. Сонора Дод от Спокейн, Вашингтон, стига до идеята да се празнува Деня на бащата, когато тя слуша проповед за Деня на майката през 1909 година. Тя иска да има специален ден в чест на баща си, Уилям Смарт, който е  вдовец и ветеран от Гражданската война.Той отглежда шесте си деца сам в една ферма. Продължавайки напред с идеята, Сонора решава празника празника да бъде през юни и така  Деня на бащата се чества за първи път на  19-ти юни, 1910 г.. Денят е одобрен от кмета на Спокейн, тъй като това е месеца, в който е роден Уилям Смарт.

Денят на бащата се празнува на различни по целия свят. Например: в Австралия, в първата неделя на септември, докато финландците празнуват във втората неделя на ноември. В Тайланд, 5 декември се празнува като Ден на бащата. В Аржентина, той се чества и в третата неделя на юни, но е имало опити за промяна на датата на 24 август. Причината за тази промяна е, че на този ден  Хосе де Сан Мартин става баща на прекрасна дъщеря на име Мария. Той играе водеща роля в подпомагането на южноамериканските държави постигне независимост от Испания. Много други страни празнуват Деня на бащата в третата неделя на юни.

Денят на бащата се празнува почти навсякъде по света. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник. Датите за всяка страна са различни.

23 февруари Русия – Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа

19 март, ден на св Йосиф, в някои европейски страни, като се отбелязва и през юни

третата неделя на юни в Аржентина,Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай (вкл. Макао и Хонконг), Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама,Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка, Япония

В България  празнуваме Деня на бащата на 26 декември. На църковния празник – Събор на Пресвета Богородица – денят след Рождество Христово, се чества паметта на Свети Йосиф, на цар Давид и на Яков. Денят е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е отбелязан през 1997 г.

Честит празник на татковците!

На баща ми

Невинна като детско своеволие,
аз връщам се от своето далече.
Едно червено кръшно главоболие
залива мойта топла синя вечер.

То кара ме чемширена, бръшлянена
да падна във нозете на стиха ми.
Приемат ме желана, но неканена
извивките на живите му гами.

И чувствам ли се сам-сама и ничия,
подмамена от мимолетна слава,
ранена от студени безразличия,
той властно, мълчаливо ме спасява.

Сърцето ми задърпва свойте корени,
изострят се и скулите ми меки,
със крачки, от умора необорени,
аз тръгвам по брадясали пътеки.

По гъвкавите релси на ръцете ми
той пуска свойте влакове червени,
а някъде на топло зад очите ми
узряват като гроздове вселени.

Вземете ги! Побързайте! Как хубаво
е с моите загадъчни вселени.
Изпийте със очите си вселените,
родени от стиха ми и от мене!

Защото като кръшно главоболие
минава мойта топла синя вечер.
Невинна, като детско своеволие,
аз тръгвам пак към своето далече!

Петя Дубарова