Русалска седмица

June 13th, 201111:23 pm @

0


Русалска седмица

Русалина неделя още Русалска седмица

Русалска седмица е седмицата след църковния празник Петдесетница (винаги в неделя, 50 дни след Великден). Започва в понеделник, когато е празникът в чест на Свети дух. Русалиите са нечисти, вредоносни сили, подобни на самодивите, които понякога могат да излекуват човек от тежка болест. През цялата седмица се спазват строги забрани: избягват да се мият, не перат, не спят на открито, не ходят без път през нивите и полето, за да не стъпят върху трапезата на русалиите. За човек, разболял се през седмицата, казват че „русалиите го нагазили, убили”.

Знаете ли нещо по темата и какво си представяте, когато чуете русалина неделя?

За пореден път силата на групата и колективното познание се получи това

Snejana Kostadinova

Аз бях кмет на с. Русаля! Селото е получило името си точно от “Русалийското дърво”, под което срещу неделята преспивали болни и недъгави хора с вярата, че ще бъдат изцерени!Дървото им давало “нишан”, че ще се оправят, като ги посипвало с др…ебен прашец. По-късно, интелигентни хора наблюдавали, че в този период листата на дървото са били нападани от вредител, който докато си хапвал от листенцата, ръсел въпросния прашец! Но важно е вярата!

 

Alexander Mihaylov Русалска неделя – ­ не се спи на открито, жените не предат, не тъкат, не перат, всички избягват да се мият, не се ходи без път през нивите и полето, защото ако някой стъпи на трапезата на русалиите, ще се разболее.

Пенка Николова http://novinar.bg/news/zapochva-rusalskata-sedmitca_MzYwMTsxMw==.html Във в-к”Новинар” статия от доц д-р Валентина Динева, интересно и изчерпателно….

Alexander Mihaylov интересно е, че ако те хване някоя русалска болест – лечителите са само определени мъже, посветени в древни танци и билкови отвари с пелин и росен 🙂

Anka Trifonova Добре е да кажете нещо по въпроса,за мене е свързан Русаля с това че в нашият град има панаир по това време..

Vanq Nedelcheva Имаше май нещо такова ама не помня добре. Баба ми е разказвала нещо. Интересно ще е да науча нещо от вас :]

Gery Hristova Баба ми слагаше орехова шума под леглата да гони руслите.

Галина Юлиянова Тогава се явяват русалиите – най-често представяни като души на удавили се девойки или починали родилки, излитащи като бели пеперуди от акациевия цвят или идващи от реки и езера. Смята се, че причиняват тежки болести и който се разболее през Русалската неделя, не оздравява – за такива хора казват, че русалиите са ги „сбъхтали”, „нагазили”, „оградисали”… За предпазване от болестите се спазват множество строги забрани, особено за жените: те не трябва да подхващат никаква домашна работа; не трябва да се мият; забранени са сексуалните връзки, защото от тях ще се роди дете с физически и умствени недъзи; не се работи на лозе или на нива, за да не се „изресят” (да не изпада цветът); не се върви без път през полето, за да не се „нагази трапезата на русалиите”… За предпазване от русалии се използват пелин, орехова шума, чесън, лепка – те се слагат по леглата и завивките или се носят в дрехите, а в последния ден от Русалия ги хвърлят след стадата или ги закопават на място, което не се тъпче.

Най-опасни са русалската сряда и русалският петък, някъде и въртоглавият вторник. Празнуват се за предпазване от лудост – правят се венци от пелин, през които всички се провират, а после ги закачат на пътните врати. На русалския петък в Ямболско момичета и момчета отиват на полето, берат цветя, вият китки и чакат залеза на слънцето, като се въртят на пети, повдигат китките и пеят:

„Вило самодиво,
с цвете обвита,
с роса окъпана,
с кръсташ засенена,
с мляко нахранена…”

Галина Юлиянова Благодаря! че споделихте. Заедно успяхме да си припомним една традиция стигнала до нас като име на билка омайниче

Gloria Hristova Ei,mnogo hubavi tradicii si imame nie bulgarite..drevni i misti4eski,dano ne se zabraviat ot novite pokolenia- taia magia na babite i diadovcite ni,4e te kato ne sa tuk da ni kazvat ka 6te gi suhranim i predadem?Mnogo interesno mi stana kato 4eta,Bulgaria si ni e edna-neka da si ia pazim i ta4im ♥ Niama druga kato neia po sveta ♥

Ivelin Dimitrov tova ne e li taka nare4enata rusalska…..dajdovna sedmica…

Vanq Nedelcheva Благодаря ви приятели. Покрай вас успях да науча нещо и аз. 🙂

Valentina Kirilova Русалиите, или още наречени калушари, са тези мъже, които отиват там, където мъжът е болен от самодивска болест и го лекуват с билки и ритуален танц. Носят тояги, звънчета на цървулите, дълги ризи, препасани с червени шалове. Ритуалът е много интересен, както и самият танц. Стъпките на танца наподобяват подскачането на самодивите, когато танцуват :).

Невена Батаклиева През тази седмица ли не трябва да се ходи сам през полето от 16.06.2011г. до 19.06.2011г.

Марияна Попова От баба знам,че Русалската неделя е опасна ако жените работят(шият,предат,перат и т.н)В стаите се слагат орехови листа и пелин за да гонят Русалите.И къпането в морето е забранено или трябва много да се внимава защото морето тогава взимало жертви.

Miroslava Simeonova Nikolova-Giokova И някъде четох, че са маскирани и никой не трябва да знае кои са. Ако по някакъв начин се види лицето на някой от русалиите, то той бива “отлъчен” от групата и на негово място се избира друг. Имат си водач на групата, който ръководи изпълнението на обредите.

Rumelia Aleksieva Русалиите идвали на Спасов ден,за да сеят роса над нивите.Те били красиви моми с криле.Живеели на края на света и идвали веднъж в годината-на Русалската неделя,за да ръсят върху нивите и да завърже едро зърно.После си отивали.През тези дни не бивало да се работи,за да няма болести.