Махатма Ганди

October 2nd, 20111:04 pm @

5


Махатма Ганди

Махатма Ганди

лидер на движенеито за независимост на Индия и основоположник на философията на ненасилието.

Ганди Джаянти (Gandhi Jayanti)  е нациоанален празник в Индия в чест на рождението на ръководителя на националноосвободителното движение на индийския народ – Махатма Ганди (Mohandas Karamchand Gandhi) — офиацилано наречен Баща на нацията. Празникът се отбелязва на 2 октомври и е един от трите национални празници и се отбелязва в цялата страна.

М. Ганди е роден на 2 октомври 1869 г. в град Порбандар (щат Гуджарат). От 1893 до 1914 г живее в Южна Африка, където ръководи движението срещу расовата дискриминация.  През 1915 г. Ганди се завръща в Индия и застава начло на освободителната борба. Той е идеен ръководител на партията Индийски Национален Конгрес. Проповядва ненасилие, застава за единство на индуси и мюсюлмани, за премахване на кастово и социално неравенство.
През 1942 г. Ганди оглавява антианглийското движение. На няколко пъти арестуван от английските власти. Пише автобиографичната книга “Моят живот” Докато е жив го наричат Махатма (санскр. mahātmā), което означава «велика душа» (Great Soul). През 1948 г по време на молитва е убит от индуски фанатик.

Ганди Джаянти се отбелязва от целия народ на Индия. Делхи е основното място свърьано с дейността на Ганди и като център на празнуването се явява и неговия могила Ганди Саматхи където е поставен неговия прах.  На този ден тук се събират ръководителите на Индия, религиозни лидери, както и много граждани на Делхи. Гирлянди от цветя, много песни, четат се откъси от  «Бхагавадгита», Корана, Новия завет.

На 2 октомври се отбелязва Световния ден на Ненасилието  (International Day of Non-Violencе) установен с резолюция на генералната асемблея на ООН на 15 юни 2007 г.

Думите са на Ганди: Съществуват неща за които съм готов да умра, но няма нищо заради което да съм готов да убия.

Ненасилието е велика сила в ръцете на човечеството. То е по-мощно и от най-разрушителните оръжия, създадени от човешката изобретателност.

Принципите на ненасилието, известни също като ненасилствено съпротивление е отрицяние на използването на насилие за постигане на социални или политически промени. Приема се, че има три категории на ненасилствените действия – изразяване на простест и убеждение, отказ от сътрудничество, ненасилствена намеса.
Понякога наричана като “политика на обикновените хора” това е форма на социална борба приета от масите в целия свят за постигане на социална справедливост.

 

Махатма Ганди за промяната на света

1. Промяна

“Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света.”

“Като човешки същества, нашето величие е не толкова в това да можем да съградим света отново – това е мит на атомната ера, – колкото в това, да можем да изградим отново себе си.”

2. Контрол

“Никой не може да ме нарани (обиди) без моето разрешение.”

3. Прошка

“Слабите не могат никога да простят. Прошката е качество на силните.”

“Принципът “Око за око” може само да доведе до пълното ослепяване на целия свят.”

4. Действие

“Един грам практика струва повече от цял тон с проповеди.”

5. Сегашният момент

“Не искам да предвиждам бъдещето. Загрижен съм само за настоящето. Бог не ми е дал контрол върху следващия момент.”

6. Всеки е човешко същество

“Аз съм обикновен човек склонен към грешки, както всеки друг смъртен. В същото време признавам, че имам смирението да изповядам грешките си и да преразгледам постъпките си.”

“Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.”

7. Постоянство

“Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш.”

8. Доброта

“Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да изпитвам недостатъците на другите.”

“Човек е толкова велик, колкото е работил за добруването на своя ближен.”

“Предполагам, че някога лидерството е означавало мускули, но днес то означава да можеш да се разбираш с хората.”

9. Щастие

“Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.”

“Винаги се стремете към пълна хармония на мисли, думи и действия. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде добре.”

10. Развитие

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.”

Мисли на Махатма Ганди

Бъди самия промяната, която желаеш.

Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Храбрите духом добиват слава, когато се борят сами!

Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител.

Някои хора са толкова гладни, че Бог не може да се появи пред тях в друг вид, освен като хляб.

Мразя привилегиите и монополите. Отричам всичко, което не може да се сподели с масата на народа.

Любовта е най-мощната сила, която е присъща на света, и най-скромната, която човек може да си представи.

Там където няма воля, няма и любов.

У Бог няма религия.

Животът е там, където има любов.

Живот без любов – това е смърт.