Домашен сапун

Домашен сапун
Домашен сапун

Как да си направим домашен сапун с различна форма, цвят и аромат разказва Magdalena Maloir. Интересното за сапуна на снимката е, че цвета е направен с отваря от корите на червено цвекло (естествен цвят) цвеклото на вкусна салата, а това, което е останало се е превърнало в нещо, което приятно ни изненада

С удоволствие! Тъй като нямах неутрална сапунена маса под ръка, използвах бебешки сапун. Сапунът се настъргва на едро ренде. Добавя му се вода (100мл) - аз използвах отварата от обелките на цвеклото, прясно мляко (50мл), 1 суп.лъж. зехтин, няколко капки бадемово масло, и няколко капки ароматизирано масло иланг- иланг (с такова разполагах, но може маслото да е портокалово, розово, лайм, борово...).

Тази смес се стопява на водна баня (7-8 мин) с непрекъснато бъркане до хомогенна рядка каша.Ако разполагате с течен глицерин (купува се в аптеките), на финала се добавя 1суп.лъж.

Подготвят се формички за изрязване на бисквити , а може и силиконови за мини мъфини.Те се подреждат в поднос (аз използвах тарелки да еднократна употреба с дъно на ефекти) и сапунената маса се излива в тях много бързо, защото се сгъстява за секунди.

И да протече от сапуна извън формичките, не е фатално!

Подносът с формичките се охлажда в хладилник за около 2 часа.

След този процес, можете да извадите готовите сапунчета внимателно от формичките и ги подредите върху гладка повърхност, Където ще съхнат 2-3 дена, на стайна температура.

Ето, че имате идейка за симпатично подаръче, опаковано в подходяща кутийка, за любим човек.Във връзка с наближаващият Св. Валентин, аз направих и сапунчета във формата на сърце, в този сладък розово-лилав цвят!

Ако желаете сапунчетата да имат и пилинг ефект, можете да добавите съм сапунената маса овесени трици, канела или едро смляно кафе (последните добавят неповторим аромат и специфичен цвят) Аз експериментирах и с зелен чай на прах и получих много симпатичен зелен цвят.:)

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.