Коста Цонев

Коста Цонев
Големият български актьор Коста Цонев

10.06.1929 - 25.01.2012

Коста Димитров Цонев е роден на 10.06.1929 година в София. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "актьорско майсторство". Работил е като актьор в Младежкия театър и в театър "София".

Ще го запомним с участията му в редица театрални постановки, игрални и телевизионни филми. Най-запомнящите се роли, които е изиграл, са във филмите "Сватбите на Йоан Асен", "Жребият", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Господин Никой", "Умирай само в краен случай", "Тайфуни с нежни имена", "Бъди щастлива, Ани", "Басейнът", "Голямата победа", "История с куче без куче" и "Дом за нашите деца". Незабравимо ще остане превъплъщението му в образа на българския таен агент Емил Боев по книгите на Богомил Райнов за българското разузнаване, както и ролята му в "Сватбите на Йоан Асен". Там Коста Цонев си партнира с незабравимия Апостол Карамитев, който напусна нашия свят по време на снимките на филма. Тогава Коста Цонев довърши и неговата роля.

Има три награди за най-добри роли в киното и три за най-добри роли в театъра. През 2011 г. получава наградата "Аскеер" за цялостно творчество.

През 2001 г. влиза в политиката като депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание. През 2005 г. отново е избран за депутат от същата политическа партия. Издал е мемоарната книга „Дон Кихот от Красно село“.



На Бистрица неговата къща е съседна на нашата. Понякога се е случвало да разговаряме, за малко, да се поздравим когато минаваме покрай неговата къща. Имаше две големи кучета, пазачи когато са вързани да пазят и много спокойни когато се срещнем по пътеките на Витоша.

Коста Цонев Изгори за да светиш

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.