Ръчно направени бижута

February 4th, 20127:39 pm @

2


Ръчно направени бижута

Ако някога сте се загеждали по ръчно израбоени бижута и сте искали да имате такива – това е начин да направите сами. Представя ги Мария Църкова, тя е млада девойка и се занимава с направа на бижута. Споделя с нас една от своите идеи

Обиците със сърчицата

са направени  специално за публикацията.

Филцът е мек плат, който се изработва не чрез тъкане, а чрез пресоване под пара или гореща вода и сплъстяване на животински влакна (вълна: най-често овча, но също и заешка и боброва). Филцоването вероятно е най-старата форма на производство на платове, позната на човечеството, предхождаща тъкането и плетенето. Работата с филц може да бъде много приятна и интересна.

Обички сърчица

Необходими материали:
1. Филц за сухо иглонабиване.
2. Подложка за моделиране на филц.
3. Игла за моделиране на филц.
4. 2 бр. кукички за обици.
5. 2 бр. телчета  с уше.
6. 2 бр. халки.
7. Мъниста.
8. Форми за сладки.

Ето как се правят сърчицата:

Издърпайте малки парченца филц и ги слагайте във формичката за да се напълни, количеството е според желанието  и трябва да бъде разпределено равномерно. След това с иглата започнете да бодете многократно филца и ще видите как той започва да се сплъстява и да придобива формата в, която сте го сложили. След като сметнете ,че е готово от едната страна го обърнете и пак започнете да бодете с иглата ( вие сами ще видите, че е готово, защото става плътно). След като извадите сърчицето от формата, го опипайте, ако някъде е по тънко може да го оправите като го върнете отново във формата. Издърпайте малко филц и го поставете на изтъненото място и повторете процеса с иглонабиването. Като извадите сърчицето от формата то ще има много стърчащи влакънца, който трабва да  приберете, това става като приглаждате влакънцата с игла към сърчицето и пак с иглата ги  прибирате (ако не успявате после може да ги изрежете с ножица) и накрая за да оформите сърчицето го хващате с палец и показалец и  започвате да вкарвате иглата по целия  му контур  за да се оформи. И сърчицето е готово. Аз лично ги съчетавам с полускъпоценни камъни и кристали. Може да се използва и за брошки, аксесоари за шалове, шапки … въпрос на фантазия.

Мария Църкова

 

http://www.facebook.com/MartcelaJewels
http://www.martcela-handmade.com/