за любовта

February 17th, 20126:52 pm @

0


за любовта

“-Пух, как се пише Любов?
– Тя не се пише, Прасчо…чувства се!”

В чест на деня на влюбените Свети Валентин учените напомнят как любовта действа на човешкия организъм. Наистина, влюбеният човек се чувства по различен начин.

Fox News пише, че в състояние на влюбеност в организма регулярно се наблюдава хормона на удоволствието – допамин. Подобна картина се наблюдава при хазартните играчи или при наркозависимите. Но любовта не е само химия и не е само до количеството на допамин, който предизвиква чувство на еуфория, когато влюбеният се намира близо до обекта на своите въжделения. Като такава реакция се наблюдава само като отговор на този, когото обичате, допълва Хелен Фишнер  (Helen Fisher), антрополог в Университета Ратжерс.

Ако изпитвате желание да прегръщате, целувате, да се докосвате един друг това означава, че във вашия организъм преобладава друг хормон – окситоцин.

За желанието за секс е отговорен друг хормон – тестостерон.

Но не само в организма на влюбения човек настъпват изменения. Дори на определени външни фактори те реагират различно. Например на аромати. “когато вие обичате някого, неговият аромат може да ви окаже силно влияние. Именно затова жените носят ризите на своите приятели, а мъжете, ако се вярва на техните разкази обожават шаловете на своите половинки” допълва Фишнер

на снимката ледена склуптура от галерия Harbin International Ice and Snow Festival.

Тагове: