Бягането удължава живота

Бягането удължава живота
Както са казвали древните гърци – „Ако искаш да си силен – бягай, ако искаш да си красив – бягай. Ако искаш да си умен – бягай.“ И се оказва, че са били прави

Бягането удължава живота

Учени от Университета в Копенхаген  (University of Copenhagen)  представиха убедителни доказателства затова, че активното движение и регулярното тичане могат да удължат човешкия живот.

Група кардиолози под ръководството на Питър Шнор (Peter Schnohr) в продължение на 35 години са наблюдавали повече от 20 000 (двадесет хиляди) мъже и жени на възраст от 20 до 93 г Специалистите са сравнили данните на участниците в изследването с данните на 2 000 (две хиляди)  човека, които регулярно тичат и са стигнали до извода, че

Бягането в  крос, т.н. джогинг  може да удължи човешкия живот с пет или шест години

Като най-ефективно в това отношение е тичане с малка или средна скорост.

Оптимален оздравителен ефект се достига когато се бяга два или три пъти в седмицата в продълбение на час до 2 часа и половина.

Такова физическо натоварване намалява риска от преждевременна смърт до  44% за сметка профилактика заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове. Усреднено при жените, които обичат да тичат се наблюдава увеличение на живота с 5.6 години, а при мъжете – с повече от 6 години.

„Ние можем с увереност да кажем, че регулярното тичане увеличава продължителността на живота. Добрата новина е, че не трябва да отделяте толкова много време затова“ допълва Питър Шнор.

Какво е Джогинг? Това е вид бавно бягане, което през 60-те и 70-те години става много популярно в САЩ. Джогингът изисква да се бяга наистина бавно, т.е. човек въобще да не се изморява или задъхва по време на бягането. Разтоварва сърцето и помага за сваляне на напрежението.

Всяко физическо движение, ако се извършва с неправилна позиция или движение може да доведе до натоварване на тялото в голяма степен и изпитване на болка. При неправилно тичане може да се изпита болка в коленните става. Това е една от причините за намаляване на популярността на джогинга. Моят опит с бягането не е толкова голям, но лично при тренировките по тай чи, при неправилно показване и заучаване на основно движение доведе до силна болка в коленете. След преосмисляне на наученото и сравнение с това как го правят майсторите – болката изчезна.



На снимките, това е остров Маргрет в Будапеща - обиколен е алеи за тичане - всеки ден във всеки час от рано сутринта вечер докато е светло може да се видят десетки, стотици хора, които тичат ... Много стигат до острова по спортен екип, правят една обиколка, други идват с колелета, хора на най-различна възраст, но когато попаднеш в тази среда разбираш, че можеш да тичаш и тичаш. Обиколката на острова е 5.6 км. Някои я правят за по-малко от 30 мин. Други толкова колкото могат.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.