Котките

Котките

Световен ден на котката


8ми август е световен ден на котката. Други приемат 1 март за международен Ден на котките. В много страни има и национален ден на четириногите любимци, но това е най-официалния им празник

Котката е най-разпространеното домашно животно. Освен да радват своите собственици с присъствието си, да ловят мишки, те ни помагат да бъдем по-здрави.

Изследване в САЩ установява, че собствениците на котките 40% по-рядко страдат от болести на сърцето – по-рядко имат инфаркт или инсулт.

Съществува дори котетерапия. Това е метод за борба за различни заболявания, разработен в Лондон. Доказано е, че котешкото мъркане може да помогне при проблеми в ставите и гинеколочни заболявания. Достатъчно е да поставите котката вурху корема си и да я галите в продължение на 20 мин. Контактът с котките помага и при съдрдечни заболявания, високо кръвно налягане.

Доказано е, че котките могат интуитивно да определят намеренията на хората, които влизат в дома и могат да усетят хората с недобри помисли.

Котките са и любими анимационни герои като „Том и Джери“, „Гарфийлд“, „Top Cat“, „Цар Лъв“ и „Котаракът в чизми“.

Котката присъства в много народни приказки и литературни творби. Като приказката на Р.Киплинг “Котката, която си ходеше където си ще

А вие обичате ли котки?

kotka

 

В древен Египет котката е била смятана за свещено животно, пазител на огнището. Заради нощния си живот, грациозността си, святкащите очи и рядката плодовитост, на животното е била посветена богинята на Луната, която била изобразявана с котешка глава.

В Европа котката е станала известна преди 2 хиляди години. За първи път за нея се споменава в съчиненията на Плутарх.

В древен Рим котката била посветена на богинята на свободата Либертас и е била изобразявана винаги до нея.

Сега в света има около 400 породи котки, като всяка година се обявява и официално се признава нова порода.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.