Световен ден на туризма и морето

September 27th, 20123:18 pm @

0


Световен ден на туризма и морето

Световен ден на туризма и морето

Лято, отпуск, плаж, слънце, пътека в планината, да вървиш по улиците на град за който си чел и си стигнал за да видиш

В края на септември вече лятото е спомен и плановете за следващата ваканция са за следващата година, но днес е чудесен повод да се върнем към нашата ваканция и д си спомним за емоциите, за вечерите край морето, за залезите и изгревите, за малките открития през тези дни, защото днес е световният ден на морето и туризма.

Световният ден на морето (World Maritime Day) се отбелязва от 1978 г. с решение на 38-ата сесия на Международната морска организация (International Maritime Organization, IMO) от ноември 1977 г., първоначално на 17 март. От 1980 г. се чества в един от дните през последната седмица на м. септември

27 септември е обявен за Световен ден на туризма. На този ден през 1970 г. е приет уставът на Световната туристическа организация. А 9 години по-късно, през 1979 г. в испанския град Торемолинос (първият курорт на Коста дел Сол, в близост до Малага), Генералната асамблея на Световната туристическа организация (The World Tourism Organization, UNWTO) решава 27 септември да се празнува като Световен ден, заради изключителния принос на отрасъла в глобалната икономика, култура, развитието на международното сътрудничество, социалния живот, насърчаването на мирните процеси в света. Чества се от представителите на широк кръг професии от туристическите и транспортните фирми, хотелите, ресторантите, спа обектите, музеите, галериите. Празнуват екскурзоводи, планински и водни спасители, представители на здравните, алтернативните, селските, екологичните форми на отдих, на приключенията и екстремните видове спорт, изобщо всички ангажирани с безопасното, приятно и смислено провеждане на свободното време. Туризмът е уникален отрасъл. Парадоксалното е, че той осигурява 10% от приходите в световната икономика, дори в условия на глобални кризи, бедствия и епидемии. Туризмът е мир, приемане на другия, на неговите различия.

Целта на този ден е да привлече вниманието на обществеността към това какви непоправими загуби може  и нанася на моретата и океаните ловът на риба и морски дарове, замърсяването на водата, глобалното затопляне … По данни на ООН за последните 100 години някои видове са застрашени от изчезване или популациите на риба тон е намаляла с 90%. Около 21 милиона барела нефт всяка година замърсяват водата.

Световният ден на туризма (World Tourism Day) е определен от Генералната асамблея на Световната Туристическа организация през 1979 г в испанския град Торремолино (Torremolinos). Това е празник за всеки, който иска да пътува и да открива нови места.

turizym den

Денят на туризма се отбелязва в много страни за последните 30 години.

Първата туристическа агенция е открита през 1841 г от баптиски свещеник и борец с алкохолизма Томас Кук.

По негово настояване железопътната компания Midland Counties Railway предоставя специален влак за едно „безалкохолно пътуване“ по живописни маршрут между Лестър и Лафбароу.

570 работници- приятели на трезвеността, изпълват перона на Лестър, за да бъдат превозени в открит влак до Лафбароу и обратно за поредния конгрес на въздържателите. Срещу цена от един шилинг на пътниците е предложен оркестър, манифестация през града, чай, сандвичи и групови забавления.

Успехът е толкова голям, че с цел реклама железницата предоставя на Кук специално намаление за развлекателни пътешествия, а неговата формула прави възможни пътуванията и за хора с най-ограничени финансови възможности.

„Максимална изгода за максимално много хора на минимална цена“- това е мотото на компанията.

През 50-те години на 18 в. компанията на Кук вече организира пътешествия не само в Англия, но и в цяла Европа. Петнадесет години по-късно Кук отваря първата си кантора отвъд Океана, а един от първите му американски клиенти е писателят Марк Твен, описал пътешествието си в Европа в „Глупаци в чужбина“.

Томас Кук се приема за откривател на “организарания туризъм” Днес това е една от най-големите туристически агенции

с колело в Стара Планина – Ком Емине

В България

На 27 август 1895 г. по покана на знаменития български писател Алеко Константинов 300 души, между които е и Иван Вазов, изкачват Черни връх (2290 м.) – тази дата се приема за начало на организираното туристическо движение в България. Затова и последната неделя от август традиционно се отбелязва като Ден на туризма у нас

През 2012 г Световната организация по туризъм определи за мото на празника „Туризъм и биоразнообразие”, а Европейската комисия акцентира върху „Ролята на културното наследство в новата европейска туристическа политика”

През 2013 г.  е посветен на опазването на водите – един от най-ценните ресурси на планетата е посветен Световният ден на туризма, който се отбелязва днес.

През 2018-а темата е “Туризмът и дигиталната трансформация”.
Развитието на услугите внася стабилност и устойчивост. За насърчаването на тази сложна и многообразна индустрия изключително много допринасят новите технологии, които осигуряват бърз достъп до информация: съпоставяне на дестинации, качество, цени, услуги.
Дигитализацията променя поведението и начина ни на общуване. Какви актуални тенденции „движат“ съвременното предлагане при избора на мястото за пътуване, начина на отдих, цените и качеството на услугите? Има ли скрити механизми, когато избираме самолетна дестинация, за да бъде полетът по-евтин?

27 септември е датата за честване на този ден от 1980 г. насам като целта е да се обърне внимание върху социалното, културното, политическо и икономическо значение на туризма.