за книгите

September 25th, 201211:20 am @

0


за книгите

Книгите са най-тихите и най-постоянните приятели. Те са най-достъпните и мъдри съветници както и най-търпеливите учители.
Чарлз Елиът

Международният ден на книгата и авторското право е на 23 април.

Не е на 24 май, тогава е  Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура

Определено не е на 24 септември.

Но ето такива съобщения можете да видите във Фейсбук

Международната седмица на книгата е.
Правилник: вземи най-близката книга до теб (или e-book), отиди на 54 стр., публикувай петото изречение като свой статус във Facebook. Не посочвай заглавието и публикувай правилника заедно с изречението.”

„Международна седмица на книгата“  няма!

Това е медия-вирус или както е познат в интернет – meme.

Как се е зародил този мем?

Може да се види на английски, на несмки, на френски, на руски, на български …
Може да се срещне във Facebook, tumblr и Twitter.

Какво показва това, че хората имат нужда от книги, имат нужда да четат. И друго показва, че различни кампании, които се правят по темата с наближаване на различни празници са може би често и неуспешни

А ние имаме такива празници – имаме 24 май, имаме ден на Будителите, организарат се панаири на книгата. И всяко представяне на книга може да се превърне в празник.

Спомням си представянето на нашата книга, представянето на книгата на Мартин, последното на което бях – беше на книгата на Йоли и мога да кажа само две думи за него – вкусна музика.

И така независимо дали е измислена тази седмица нека изберем една книга, да вземем e-book и да изберем едно изречение, което ни е харесало – може и да не е 54 стр, може да е в началото (понякога първото изречение казва толкова много, спомняте си как започва Ана Каренина) нека просто четем

 

Тагове: