Нашите деца и “Онези” неща

October 1st, 20127:32 am @

0


Нашите деца и “Онези” неща

Нашите деца и “Онези” неща

Днес, както никога досега, всички чувстваме необходимостта да подготвим децата си по въпросите на сексуалното поведение. Това, което ни пречи, е огромното неудобство, което изпитваме. Как да го победим?

Да се говори за секс представлява проблем за възрастните, но не и за децата – обяснява Марчело Перота, дирактор на Международния институт по сексология. Те са улеснени от своето любопитство, дакото ние, възрастните, рискуваме да изберем погрешно поведение – да бъдем прекалено затруднени или обратното – прекалено свободни.”

И така, от една страна възрастният, със своя начина на мислене, своите табута, своите тревоги, а от друга – чистата душичка, ангелчето. Преди Фройд действително се смяташе, че полът на децата не е по различен от този на ангелите. Днес обаче знаем, че нещата са по-различни. Психологът Жилбер Торджман твърди, че детето има сексуалност още от момента на раждането си. Още в утробата на майката, смучейки палеца си, то прави своите първи опити по автоеротизъм и едва родено, може да получи ерекция или вагинално овлажняване. Това е още една причина да се наруши мълчанието, което обгражда сексуалността на децата. За да не ги оставяме сами с техните въпроси.

Някои се съмняват, че информацията по този въпрос е достатъчна за да се реши проблемът. И действително, кой юноша би разучавал секса, ползвайки речник?

И така, грешка ли е мълчанието?

Наистина ли е осъдително това мълчание по въпросите на секса, предавано поколения наред от баща на син, от учител на ученик? На какво въсщност да учим децата си? На безопасен секс? Тогава се прокрадва идеята, че сексът е опасен. Тогава на свободен секс? Или на интимен секс? Или на секс, който създава живот? Но във всичко това винаги има начин на мислене, идеология. Най-добре би било да учим децата си на съвместно съжителство, на любов. Но те все пак искат информация и ние трабва да им я дадем, без да забравяме, че да информираш е едно, да възпитаваш – съвсем друго. Така ще избегнем риска от една морална двойственост: от една страна се дават непринудени обяснения, изясняващи всичко, а от друга – отношенията между мъжа и жената в действителност никак не са непринудени.

Как да говорим за секса така, че да бъдем разбрани?

Защото всяка възаст от детството до юношеството има своите привилегировани въпроси, изискващи съответния език.

От 3 до 6 години основното любопитство касае разликата между мъжете и жените – в детските заведения децата се изучават, смъкват си гащичките, противопоставят се. Интуитивно чувстват, че разликата е свързана с големия въпрос: “Как съм роден?” Важното е да ги накарате да разберат, че се раждат тогава, когато двама души се обичат. Можете да прибегнете до метафори – “грахчето”, “пеперудката” – макар че съществува риска те да се запечатат като заместител на нещо, което не може да се казва. Това е и възрастта на желанието да се утвърди половата принадлежност чрез обезценяване на другия пол. Момчетата казват:”Момчетата са по-силни, те са по-добри от момичетата.” А момичетата:”Момчетата са груби, отвратителни!” Трябва да ги успокоите и да подчертаете достойнствата на всеки. “Момчетата? Може би са по-силни от момичетата, но по-добри – не!”

От 7 до 10 години детето отчита промените в своето тяло. Училището го изправя пред историята на Земята, на животните и на хората. Чрез приятелите се създава канала за сексуална информация. Ето защо е важно да се обяснява детайлно: гениталният апарат, раждането, сексуалните отношения, промените в обществото – професиите, които довчера са били недостъпни за жените, днес вече не са, домакинската работа не е недостойна за мъжа.

От 11 до 14 години тялото е подложено на драстични промени. Да се харесваш или да не се харесваш, да се съмняваш в собствената си нормалност, това е задължителен период. Без да се натрапвате, трябва да отделите специално внимание на тези страхове, на първото влюбване. Ще обясните секса като важен начин да се изразява любов и да се общува с другия. Това е моментът да поговорите за противозачатъчните и за болестите, предавани по полов път.

А ето и един лесен гид за трудните въпроси:

Ако ви пита как се раждат децата

Разкажете простичко всичко от самото начало: ти се роди, защото ние много те искахме. Всички мъже и жени, които се обичат, се галят. Мама и татко също. После “грахчето” на татко влиза в “пеперудката” на мама. Семенцетно на мъжа, което се нарича сперматозоид, се свързва с яйцеклетката, която е семенцето на жената и т.н. Необходимо е да обясните всичко подробно докрай, зщото точно неизяснените моменти пораждат въпросите. Как влиза семенцето? От носа или от дупето?

Ако забележите, че се пипа

Най-добре е въобще да не реагирате. Изучаването на собственото тяло е част от сексуалното съзряване. Ако мастурбацията се повтаря твърде често, можете да кажете: “Ако ти харесва, прави го, но не пред всички. Подобно на къпането, това е нещо интимно”. Непременно трябва да прокарате идеята за сдържаността. Сексуалното възпитание трабва да върви ръка за ръка с възпитаването на уважение към другите.

Ако иска да ви пипа по гениталиите, за да види какви са

Тук възниква въпросът да се показваме ли голи пред децата или не? Отговорът е прост – няма нужда да го правим от ексхибиционизъм или за да се правим на либерални. Само ако голотата не е проблем за вас самите, може да бъде позитивна за детето. Така че ако изпитвате неудобство от любопитството на детето, което иска да ви пипа, просто ще кажете – не!

Ако забележите, че си играе на “доктор”

Отново не реагирайте. Ако ви е неприятно, просто се опитайте да го разсеете: “Ела, ще ти дам течен шоколад!” или нещо подобно. Играта на “доктор” е почти задължителна фаза, но детето скоро й се насища и манава на друго.

Ако винаги иска да спи при вас

Това е често срещан проблем, като се има предвид, че детето се чувства главен герой в живота на родителите си и винаги, деспотично, иска да бъде в центъра на вниманието. Понякога този проблем касае преди всичко родителите, които в периоди на криза използват детето за да избегнат моментите на интимност помежду си. Ако детето е болно – това е нещо друго, но ако то твърде често спи при родителите си – това е сигнал за тревога. Много е важно да научите детето да уважава личния ви живот, това ще бъде стимул за собствената му автономност.

Ако ви пита какво означава “изнасилване”

В този случай има значение възрастта. Колкото са по-малки, толкова обяснението е по-трудно. На едно дете на 7 години, което вече знае как се прави любов, може да се каже, че има хора, които имат проблеми и не могат, не знаят как да изразяват любов, затова използват насилие. Дайте пример: на теб не ти хареса, когато онзи твой приятел те караше насила да играеш. Така става и в любовта.

Ако дъщеря ви е в своята първа менстурация

Първата менстурация се счита за признак на съзряване. Ето защо е важно да обясните ясно всичко, което се случва и защо се случва.

 

Ако синът ви пита на каква възраст може да има сексуален контакт

Оставете този въпрос на неговата собствена отговорност. Кажете му, че когато това се случи, той сам ще забележи. В действителност няма еднаква възраст за всички. Зависи от условията, от другия, с когото си и най-вече от това дали се чувстваш вътрешно способен да го направиш. Сексът е едно от най-важните наща в живота на човека. Има различни функции – да доставя удоволствие, да създава живот. И заедно с това е един акт, в който участва друг човек и то по един съществен начин. Ето защо е важно да го правиш добре и то в подходящ момент.

Стефка Симеонова