Световен ден на психичното здраве

October 10th, 20129:29 am @

1


Световен ден на психичното здраве

10 октомври  Световен ден на психичното здраве

Тема на 2012 г “Депресия: глобална криза”.

Световен ден на психичното здраве (World Mental Health Day) се отбелязва за първи път през 1992 г по инициатива на Световната организация по психично здраве (World Federation for Mental Health). На този ден се издават тематични списания, съобщават се факти и се говори по темата, провеждат се различни инициативи.

Световната Здравна Организация съобщава, че на планетата има повече от 450 милиона човека с психични заболявания. А в някои страни всеки седми човек страда от някое психично заболяване като параноик, шизофреник, депресия или алкохолизъм.

Целите на Световният ден на психичното здраве са

  • Намаляване на разпространението на депресивни състояния
  • Шизофрения
  • Болест на Алцхаймер
  • Зависимост от наркотици
  • Епилепсия
  • Умствена изостаналост

Ръстът на заболяваноята е свързан с информационното претоварване, политически и икономически катаклизми (последните няколко години са време на световна финансова криза). Предвестник на психично заболяване се явява стресът.

Съвременният живот сам по себе си предразполага към стрес – политически, икономически, проблеми на работното място, дори предвижване с обществен транспорт може да доведе до стрес. Когато започнем да се примиряваме със стресовите ситуации депресията не е далеч.

Стресът и стресовите ситуации станаха съставляваща част от живота на съвременния човек. Хората се борят с тях, а много по-важно е да не се допускат стресови ситуации.

Как да се справим със стреса

Стресът на работното място

България

Според редица данни на Евростат и Световната здравна организация България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението, а разходите за психиатрична помощ са едва около 2% от общите пари за здравеопазване.

Според статистиката на НЦОЗА, през 2011-а година у нас са били регистрирани над 151 хиляди болни под наблюдение на психиатричните заведения, отделения, кабинети и амбулатории. На 100 хиляди българи се падат близо по 2060 с психични и поведенчески разстройства. Най-много хора у нас страдат от шизофрения, шизотипни и налудни разстройства – над 36 хиляди души.

Българите, страдащи от разстройства на настроението (афективни разстройства), са над 27 хиляди, с болести на психиката вследствие злоупотреба с алкохол са над 13 хиляди българи, с болна психика вследствие стреса са над 14 хиляди сънародници и т.н.

Около 20% от нашето население също така страда от повече или по-малко изразени психични разстройства, които не достигат до специалист или въобще до лечение, но влошават качеството на живот, намаляват трудоспособността и имат цялостно отражение върху икономическия статус на страната и самочувствието на нейните граждани.

„Близо 1/5 от българите страдат от депресия, а при 10% има прояви на тревожни разстройства.“ казва проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия на Александровската болница.

Данните са на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от БТА.