Сладките на Елена

February 12th, 20135:20 pm @

0


Сладките на Елена

Елена е от момичетата, които правят торти, които изглеждат като от корица на кулинарно списание. Открива своето сладко хоби когато се ражда нейната малка дъщеря Тея, която скоро ще стане на три годинки.  В очаквана на празника на влюбените Елена ни гостува за да сподели с нас рецепти за

–          маслени бисквити  с форма на сърца с няколко вида украса

–          валентинска торта

– Елена, какво означава за теб твоето хоби?

– Украсата на сладкиши с фондан е мое хоби – така се развличам и зареждам положително. Харесвам ми творческия процес , макар той да е доста времепоглъщащ, както и идеята да зарадвам някого с моите сладкиши. Няма човек, който да не се усмихне при вида на красиво приготвено сладко лакомство. И това е наградата за мен. А причината да се запаля по правенето на торти с фонда е малката ми дъщеричка, за чийто втори РД направих моите първи торти и мъфини с фондан. От тогава мина много време, а хобито ми се разрастна и създадох свой блог, в който показвам снимки на нещата, които правя.  Повече за хобито ми и за сладкишите с украса може да прочетете в блога ми

Рецепта за маслени бисквити с фондан

Използваните продуктите са:

Около 250 грама меко масло /ползвам само немското, защото е качествено/,

2 яйца на стайна температура,

200-220 грама пудра-захар /това е една пълна чаена чаша от високите/,

6-7 супени лъжици олио /моите лъжици са големи/,

Около 700 грама брашно.

Казвам “около”, защото всичко при мен винаги е “на око”, така съм свикнала пък и не ползвам кухненско кантарче. В случай, че сложите от брашното повече, това ще направи бисквитите по-хрупкави, но не по-лоши. Аз често слагам повече брашно, защото мъжът ми обича бисквитките да му хрупкат.

Приготвям тестото за маслените бисквити, като разбивам захарта и мекото масло, прибавям яйцата, добавям олиото и брашното, замесвам меко тесто, увивам го във фолио и го прибирам за един час в хладилника. След 1 час го вадя и отново го оставям за 1 час на стайна температура, за да се размрази. Това нещо се прави, за да се абсорбира маслото в тестото. Ако не планирате да украсявате бисквитите с фондан, може да увеличите количеството на захарта, за да станат по-сладки. Аз слагам по-малко захар, защото фонданът е сладък. В тази рецепта е възможно да се добави и ванилия, аз не слагам, защото фонданът, с който работя е с есенция ванилия.

После разточвам тестото с дебелина 6-7 мм, изрязвам сладките и пека в тефлонови тави за бисквитки, които не ми се налага да намазнявам. Ползвам и хартия за печене. Пека 10 минути на 180-200 градуса във фурната.

Торта за Свети Валентин

Тортата със сърцата направих за съпруга ми по случай  празника на влюбените. Тя е съвсем малка, но украсена с идея. Всъщност, сърцата са закърпени и зашити с копчета от фондан, за да внушат идеята: „Да закърпим любовта!“  Блата е пандишпанов, а крема сметана и маскарпоне, но в случая наблегнах на визията, защото съпругът ми отдавна вече не се изненадва на вкуса на тортите ми, защото го познава. Новото за него беше украсата на малката тортичка. Изненадах го приятно.